Студио знања - нешто сасвим другачије

Од 23. децембра РТС отвара врата свог "Студија знања", нове емисије Образоно-научног програма.

Образовно-научни програм РТС-а пред сам крај године представља нову емисију "Студио знања", која ће се од 16. децембра емитовати сваког петка у 20 часова на РТС 2. Тим предвођен Зораном Живковићем, аутором, уредником и идејним творцем емисије, водиће гледаоце кроз свет науке, образовања и најразличитијих идеја на оригиналан начин. У улози водитеља сваке недеље гледаћемо Винку Мариновић и Ивану Миленковић, уреднице и новинарке Образовно-научног програма.

Зоран Живковић објашњава овакав приступ тежњом да се у телевизијско образовање уведе нова методологија: "Кроз комуникацију између публике и гостију, игру и дешавања у студију, желимо гледаоцима да олакшамо прихватање порука и информација које им шаљемо. Дакле, унапређујемо форму. Иако уводимо елементе забаве и шоуа, то је и даље пре свега општеобразовна емисија".

Ивана Миленковић наводи да је тим ове емисије желео да остави конвенционалност по страни и проба нешто сасвим другачије: "Ми тражимо науку на већ добро познатим адресама, али и тамо где нисте ни сањали да постоји, тестирамо њене границе и откривамо невероватне ствари. На тај начин добијамо наизглед неспојиве спојеве моде и медицине, науке и куповине, спорта, архитектуре. Наши гости нису само истакнути научници, професори и истраживачи, као што би се претпоставило, већ међу њима има и музичараа, глумаца, спортиста, мађионичара и уметника који су спремни да са гледаоцима и публиком поделе своје идеје, искуства и размишљања и покажу да наука и образовање представљају саставни део њихове свакодневице, иако на први поглед то можда не делује тако. У првим емисијама срећемо се са др Александром Богојевићем директором Института за физику, др Зораном Миливојевићем, психотерапеутом, др Пеђом Јанаћковићем, професором Биолошког факултета, али и са Андријом Герићем, Николом Ракочевићем, Виктором Савићем, Цанетом из Патрибрејкерса".

Винка Мариновић каже да је "Студио знања" место на коме се на појаве из свакодневног живота гледа кроз призму науке на креативан начин: "Док са једне стране допире музика или игра којима се илуструје наука, са друге стране публика, запиткује госте о темама које су им најпривлачније. Веома је важно да кажемо и да публика није случано ту, већ да је реч о одабраној групи људи која се издваја својим радом и успехом у одређеној области. Зато су међу њима студенти Београдског универзитета који настоје да конструишу најбржу формулу на свету, аутори Бар квиза, тим Отворених лабораторија Хемисјког факултета и многи други". Винка наводи и да се у динамичним разговорима са гостима смењују различите теме, а посебно је интересантан спој људи различитих професија који интерактивним приступом те теме одгонетају.

"Идеја је да гледаоцима пружимо и практична знања која ће им помоћи да се снађу у свакодневном животу. Ту пре свега мислим на саморазвој и финансијско образовање. Наравно, не заборављамо ни вредности. Оне су нам најпотребније и ту афирмишемо класичну тријаду истинито, лепо и добро", истиче Зоран Живковић. Разговори и дешавања у студију прекинути су прилозима на које је он, како каже, веома поносан: "Нестандардно су добри. Сваки има јасну поруку са јасном нарацијом и дешавањима унутар њих. Без беспотребних уопштавања једноставно причамо приче. То уствари важи и за целу емисију - ми причамо образовне приче."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару