Шљивик - Велико финале четврте сезоне!

Пред нама је финална емисија изворне народне музике "Шљивик" у којој ћемо сазнати ко су овогодишњи добитници титуле Чувара народне баштине. Свечану атмосферу увеличаће бројни гости: дувачки оркестар Дејана Лазаревића, Славко Бањац, Даница Крстић, Бојана Стаменов, Невена Божовић и други.

У претходних четрнаест емисија, наши такмичари су се представили песмом, свирком и игром родног краја. Они су већ заслужили кључеве Чувар народне баштине.

Куда ће, после финала путовати ови кључеви и ко ће се њима поносити, одлучиће они који су посветили живот изворној музици и игри, наш стручни жири: др Димитрије Големовић, професор етномузикологије на Факултету музичке уметности у Београду, наша позната певачица изворних песама Биљана Крстић и кореограф Радојица Кузмановић. 

У категорији Изворне певачке групе слушаћемо мушке певачке групе које су се
натпевавале још на аудицији у Пријепољу, а затим и на главној сцени у осмини финала - дует извика "Златар" из Вилова код Нове Вароши и мушка певачка група "Јабука", из Јабуке код Пријепоља.

У категорији Свирање на народним инструментима очекује нас последњи свирачки двобој у борби за титулу Чувара народне баштине. Наступиће двојничар Ненад Шалипур из Голеша код Прибоја и Михајло Јовић тамбураш из Панчева.

У нашем финалу, у категорији Вокални солисти биће занимљива и неизвесна борба, јер ће уз Народни оркестар РТС-а под управом Владе Пановића, наступити одлични певачи - Александра Миловановић из Беча и Никола Бранковић из Књажевца.

У категорији Народне игре на аудицијама и на главној сцени, видели смо неколико хиљада играча. Наша селекциона комисија, а затим и наш жири су бирали и одлучили да ће финални двобој водити играчка група  КУД-а "Опленац" из Тополе и играчи из Фолклорног ансамбла "Бранко Радичевић" Културног центра "Сирмијумарт" из Сремске Митровице. 

И водитељи Шљивика су свом послу приступили из срца, будући да и сами негују љубав према изворној музици и игри, као и наши извођачи. Кроз читав серијал и народну баштину Србије, окружења (а од ове године и дијаспоре) водио вас је глумачки пар - Јелена Јовичић и Александар Срећковић Кубура.

Уредници емисије Шљивик су Светлана Азањац и Душан Шуклетовић, сценариста и редитељ прилога Слободан Симојловић. Редитељ емисије је Дарко Камарит.

Овом емисијом завршава се четврта сезона емисије Шљивик.

Гледајте нас у суботу, 20. јуна на Првом програму РТС-а од 17 часова.

Хвала Вам на поверењу и подршци коју сте нам пружали у овом серијалу. Будите уз нас и у наредном!

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару