Шљивик: У сусрет финалним такмичењима за титулу "Чувар народне баштине"

Овогодишње такмичење изворне песме, свирке и игре "Шљивик" приводи се крају - две полуфиналне емисије су на програму 6. и 13. јуна, а финале је 20. јуна.

Емисија Шљивик већ четврту сезону истрајава у посвећености искреном опредељењу за очување нашег музичког и играчког културног наслеђа. Овај пројекат Музичке редакције РТС-а настао је из жеље уредника Светлане Азањац и Душана Шуклетовића да се и данас изворна музичка и играчка традиција презентује у најбољем светлу и добије заслужено место у нашем медијском простору. Тако су, овом јединственом ТВ емисијом такмичарског карактера, широј јавности представљени многи који ентузијазмом и љубављу према својим коренима, а надасве музици и игри - чувају од заборава нашу народну баштину.

Аудиције у осам градова, хиљаду учесника четврте сезоне

И овога пута смо се упутили у потрагу за најталентованијим певачима, свирачима и играчима. Након аудиција у осам градова, селекциона комисија одабрала је близу 1000 учесника - аматера који су долазили у Београд на снимање емисије. Током четврте ТВ сезоне Шљивика, упознали смо вас са музичком и играчком традицијом Гораждевца на Косову и Метохији, Панчева, Пријепоља, Тополе, Сремске Митровице, Књажевца, Источног Сарајева и једног европског града са највише исељеника из Србије - Беча.

Категорије

У осам ТВ емисија, по два представника сваког града такмичили су се у четири сталне категорије: Изворне певачке групе, Свирање на народним инструментима, Вокални солисти и Народне игре.

У четири четвртфиналне емисије такмичили су се најбољи представници градова: Косово - Пријепоље, Панчево - Беч, Књажевац - Сремска Митровица и Топола - Источно Сарајево.

Жири

Наше учеснике оцењује стручни жири, који је и ове сезоне у истом саставу:

проф. др Димитрије Големовић - професор Етномузикологије на Факултету музичке уметности у Београду

Радојица Кузмановић - наш прослављени кореограф и дугогодишњи директор Националног ансамбла "Коло"

Биљана Крстић - добар познавалац изворне музике, уредник емисије "Изворишта" на таласима Радио Београда, предводница и солисткиња етно групе "Бистрик"

Друго полуфинале 13. јун, РТС 2 у 20.45

У такмичарској категорији Изворне певачке групе млада женска певачка група КУД-а "Опленац" из Тополе натпеваваће се са члановима мушке певачке групе "Јабука", из Јабуке.

У категорији Свирање на народним инструментима слушаћемо два такмичара која су се целог живота професионално бавили музиком: Михајла Јовића из Панчева, професора тамбуре и Верољуба Којадиновића из Раче, добитника награде "Златна фрула Балкана".

Два изузетна мушка вокала сусрећу се у категорији Вокални солисти - Фахрудин Шантић из Пријепоља и Никола Бранковић из Књажевца.

У категорији Народне игре ће се надигравати КУД "Метохија" из Гораждевца и Осојана и Фолклорни ансамбл "Бранко Радичевић" из Сремске Митровице.

Кроз читав серијал гледаоце води глумачки пар: Јелена Јовичић и Александар Срећковић - Кубура.

Уредници и аутори емисије су Светлана Азањац и Душан Шуклетовић, музички уредник је Јована Дукић.

Сценариста емисије и редитељ ТВ прилога је Слободан Симојловић а редитељ емисије је Дарко Камарит.

Гледајте емисију Шљивик у суботу 13. јуна од 20.45 а репризу у недељу од 15.00 на РТС 2.

Будите уз нас и у великом финалу, 20. јуна на Првом програму РТС-а, од 17 часова и сазнајте ко је у овој такмичарској сезони заслужио титулу Чувар народне баштине!

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару