Трећа емисија: Шљивик - Беч

Кроз наша музичка такмичења у Шљивику, за најбољим чуварима народне баштине трагамо не само на Балкану, већ и широм Европе. Овога пута водимо вас на пут у град изузетно богате музичке традиције разних народа, који у њему негују лепоту и различитост својих култура. У највећи и најстарији центар наше емиграције у Европи. Водимо вас у Беч.

На аудицији у Бечу појавила су се изузетно добро организована културно-уметничка друштва као и солисти, млади људи свесни значаја очувања своје традиције и културе.

Поред КУД-ова "Стеван Мокрањац" и "Бранко Радичевић", који ће представљати овај град у категорији "Народне игре", веома запажен је био наступ КУД-а "Карађорђе", али и КУД-а "Јединство" и права је штета што нема места за све који на најбољи могући начин негују српску изворну музику, игру и културу.

Некада су славу српских народних песама Европи преносили Гете, Грим и Штраус, а данас наши такмичари у категорији «Изворне певачке групе». За пролазак у четвртфинале натпеваваће се женска певачка група КУД-а "Јединство" и женска певачка група КУД-а "Стеван Мокрањац".
"Свирање на народним инструментима" представиће фрулаши Љубиша Зарић, родом из Великог Градишта и Бобан Спасић, бечлија рођен у Неготину. Оба свирача су се определила за извођење влашких традиционалних мелодија.

Два лепа гласа, две младе певачице из Беча, воде порекло из истог краја у Србији. У категорији "Вокални солисти" сусрешће се Александра Миловановић из КУД.а "Бамби" и Јелена Николић из КУД-а "Бранко Радичевић", родом из Пожаревца и Жабара.

Културно-уметничка друштва, клубови и заједнице у Бечу интензивно раде на очувању традиције у својој средини. Често путују по Европи и освајају награде на међународним смотрама фолклора. Ипак, чини се да се о њиховом раду најмање зна у отаџбини. Зато је ту емисија Шљивик у којој ћемо видети како се данас игра у Бечу. У категорији "Народне игре" наступиће КУД "Стеван Мокрањац" са влашким играма и КУД "Бранко Радичевић" са играма из Сарајевског поља.
Кроз емисију ће вас и овог пута водити глумачки пар: Јелена Јовичић и Александар Срећковић Кубура, а специјални гост емисије је Јелена Томашевић, која ће уз Народни оркестар РТС-а под управом Владе Пановића, отпевати прелепу косовску песму.

Како су гласали Биљана Крстић, др Димитрије Големовић и Радојица Кузмановић и ко од наших такмичара из Беча најбоље чува традиционалну песму, свирку и игру, погледајте у наредној емисији Шљивика.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару