Шљивик

Све је спремно за нова такмичења у "Шљивику". Почиње емитовање четврте сезоне емисије изворне песме, свирке и игре – "Шљивик", у којој ће се представити музичка и играчка традиција Гораждевца на Косову и Метохији, Панчева, Пријепоља, Тополе, Сремске Митровице, Књажевца, од градова из окружења представиће се Источно Сарајево, а први пут појавиће се један европски град са највише исељеника из Србије – Беч.

У суботу 7. марта, на Другом програму од 20.00 и наредних неколико месеци представићемо најталентованије извођаче у борби за титулу "Чувара народне традиције". Реприза је недељом од 18 часова на Другом програму и од 20.45 часова на Сателитском програму РТС-а.

На аудицијама за емисију "Шљивик" и ове сезоне избор заиста није био лак. Уверили смо се да одабрани такмичари поседују изузетан квалитет, музикалност и, што је најзначајније, аутентичност и изворност.

Такмичари наступају у четири сталне категорије: "Изворне певачке групе", "Свирање на народним инструментима", "Вокални солисти" и "Народне игре".

У серијалу од 15 емисија представиће се најталентованији извођачи са аудиција из осам градова из наше земље и окружења.

Када се одаберу најбољи учесници, од девете епизоде почињу четвртфиналне борбе у којима се у песми, свирци и игри надмећу по два града - четири четвртфинала, следе два полуфинала, а у великом финалу изабраће се "Чувари народне баштине" у свакој од категорија.

Кроз читав серијал и народну баштину Србије, окружења, а од ове године и дијаспоре и ове године вас води глумачки пар - Јелена Јовичић и Александар Срећковић Кубура. Водитељи су свом послу приступили из срца, будући да и сами негују љубав према изворној музици и игри, као и наши извођачи.

Очекују вас бројни музички гости из земље и региона, а њих ће, као и вокалне солисте и свираче на народним инструментима пратити Народни оркестар РТС-а под управом Владе Пановића. У емисијама у којима се представља север наше земље гостоваће нам и тамбурашки оркестри.

Такмичаре очекује сусрет са стручним жиријем, који је и ове сезоне у истом саставу: проф. др Димитрије Големовић - професор Етномузикологије на Факултету музичке уметности у Београду, Радојица Кузмановић - наш прослављени кореограф и дугогодишњи директор Националног ансамбла "Коло", а ту је и Биљана Крстић - добар познавалац изворне музике, уредник емисије "Изворишта" на таласима Радио Београда и певачица групе "Бистрик". Када они проговоре, драма на главној сцени "Шљивика" достигне свој врхунац.

Радио-телевизија Србије емисијом "Шљивик" доприноси очувању музичког народног блага, али и инспирише многе младе људе да се заинтересују за народну музику и игру свог краја.

Уредници и аутори: Светлана Азањац и Душан Шуклетовић

Сценариста емисије и редитељ ТВ репортажа: Слободан Симојловић

Редитељ: Дарко Камарит

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару