Шљивик - завршена трећа сезона!

Велико финале треће сезоне емисије "Шљивик" Радио-телевизије Србије одржано је у суботу, 21. јуна 2014. године, у студију Јавног медијског сервиса у Кошутњаку. Такмичење у изворном певању, свирању и игрању протекла три месеца, из суботе у суботу, водило нас је на узбудљива музичка путовања која показују велико богатство традиционалне културе наше земље.

"Шљивик" је замишљен као емисија забавно-образовног карактера, реализована савременим медијским изразом, а такмичарски карактер даје јој динамику и неизвесност све до финала, када се бирају имена носилаца чувара народне баштине.

Чувари народне баштине серијала „Шљивик" Радио-телевизије Србије за ову годину су:

- Женска певачка група КУД-а „Пискавица" из Пискавице код Бања Луке (Категорија - Изворне певачке групе)

- Миљан Токовић, фрулаш из Реткоцера код Медвеђе (Категорија - Свирање на народним инструментима)

- Миодраг Петронијевић, вокални солиста из Лесаковца (Категорија - Вокални солисти)

- КУД "Ђердан" из Ваљева (Категорија - Народне игре).

 

 

 

 

"Шљивик" је ове сезоне превазишао сва очекивања гледалаца и учесника, а сви победници "Шљивика" добили су статуу - Кључ чувара народне баштине, идејно решење Креативног тима РТС-а и дело вајарке Анђеле Грабеж. Другопласирани такмичари добили су плакету са ручно извезеним мотивом "Шљивика".

На хиљаде извођача прошло је систем аудиција, потом квалификација па све до четвртфинала и полуфинала, док су они најбољи били учесници финалне емисије. Укупно је ове сезоне емитовано 15 емисија, а представило се осам градова: Бања Лука, Сокобања, Зрењанин, Ваљево, Беране, Лесковац, Суботица и Штрпце.

Емисије "Шљивика" су се реализовале у студију уз учешће Народног оркестра РТС-а под управом Владе Пановића и под будним оком трочланог жирија. У великом финалу, жири у саставу др Димитрије Големовић, професор етномузикологије на Факултету музичке уметности у Београду, Биљана Крстић, уредница у Радио Београду и истакнута певачица и познавалац изворне музике и Радојица Кузмановић, кореограф и дугогодишњи директор Националног ансамбла "Коло", имали су част и обавезу да изаберу победнике овогодишњег серијала у свакој од категорија.

Водитељи емисије од ове сезоне, глумачки пар Јелена Јовичић и Александар Срећковић Кубура били су не само добри домаћини, већ су, према мишљењу многих, квалитативно допринели "Шљивику", не само својим глумачким, односно телевизијским знањем, већ и фантастичним гласовним могућностима.

Малу "породицу" серијала "Шљивик" осим поменутих водитеља, иза телевизијских камера чине уредници емисије Светлана Азањац и Душан Шуклетовић, музички сарадник Јована Дукић, сценариста Слободан Симојловић који се испод редитељске палице потписује заједно са Дарком Камаритом.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару