Градске приче: Домаћа блуз сцена

Новa сезонa "Градских прича" посвећена је београдској блуз сцени. Кроз својеврсне ТВ приче, којима је заједничка нит 33 године трајања ове музичке сцене код нас, уз подсећање на историјат и развој блуза као музичког правца, емисије нуде и многе друге градске приче - попут оних о разноврсним или најпопуларнијим клубовима, о значају и утицају радија и телевизије.

"Биће речи и о самим музичарима а наравно- музика која се у емисији може чути је одлична! ", каже Тијана Паунковић, ауторка овог ТВ серијала РТС- а посвећеног музици.

"Блуз је корен - све остало су плодови" цитат је чувеног Вилија Диксона, угледног представника овог музичког жанра. Блуз је био претходница рокенрола а утицао је и на већину данашњих музичких жанрова... Кроз ТВ приче желела сам да подсетим и подстакнем гледаоце да сазнају, виде и чују више о овој врсти музике првенствено због лепоте блуза. Жеља ми је била и да покажем (оно што се можда зна али свакако недовољно) - београдски блуз бендови свирају одлично! Нажалост, домаћа блуз сцена живи само у клубовима и на понеком фестивалу. Блуз је одавно превазишао само музичку форму, он је својеврсна животна филозофија, став. И, супротно неким схватањима, то није музика безнађа и депресивних већ, како је један критичар рекао: "То је музика опстанка, преживљавања.". Зато је и овај ТВ серијал, о београдској блуз сцени, попут приче о некој сасвим посебној врсти породице. Обожаваоци блуза почели су да се окупљају осамдесетих година прошлог века, дружили се, свирали и слушали блуз. До данас се мало тога променило - они се и даље окупљају, свирају, друже и уживају у слушању ове музике али су им се придружили и представници следеће генерације."

Емисије су брижљиво осмишљене, са намером да динамиком буду занимљиве широком кругу ТВ гледалаца а у "Градским причама" ће вероватно највише уживати поштоваоци рок музике и блуза, као и сви они којима је близак пулс клупског живота Београда.

Тијана Паунковић, ауторка: "Људи који страсно слушају блуз и они који су овој музици посветили живот, пре свега су изузетно интелигентни и занимљиви као личности. Са њима је разговор веома садржајан и зато верујем да ће и гледаоцима бити интересантно."

У првој сезони серијала уживали смо у "Градским причама" београдских група Дарквуд даб, Дисциплина кичме, ЈУ група, Београдски синдикат, Електрични оргазам а чули смо музику и промишљања представника млађих бендова "Сви на под", "Севдах бејби", МВП и "БИГЗ"-а.

Премијерно емитовање друге сезоне "Градских прича", посвећених београдској блуз сцени, биће суботом у вечерњем термину на програму РТС 2, репризе су средом увече.'

Редитељ емисије: Наташа Мићевић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару