Читај ми!

Нова сезона "Шљивика"

Нова такмичарска сезона "Шљивика" почиње песмама и играма из Сомбора и околине

После аудиција одржаних у девет градова Србије током протекла два месеца, екипа емисије „Шљивик" спремна је за такмичења најталентованијих музичара из Сомбора, Грачанице, Јагодине, Неготина, Чачка, Рашке, Кикинде, Пирота и Крушевца.

Друга сезона српске музичке етновизије под називом „Шљивик", почиње у недељу 14. октобра на Првом програму од 17 часова и 30 минута и наредних неколико месеци биће позорница најталентованијих извођача изворне народне музике у борби за титулу „чувар народне баштине".

Такмичење је у четири категорије: вокални солисти, изворне певачке групе, свирање на народним инструментима и народне игре. У серијалу од 13 емисија представиће се најталентованији извођачи са аудиција из девет градова наше земље. Форма првих девет емисија замишљена је да прикаже по два најбоља представника за сваку категорију, одређеног града и околине. У наставку, полуфиналима, најбољи извођачи - представници градова, међусобно ће се такмичити у предвиђене три емисије. На крају је велико финале "Шљивика"-а где ће се изабрати „чувар народне баштине" у свакој предвиђеној категорији.

На аудицијама за емисију "Шљивик" и ове сезоне заиста смо били изненађени великим интересовањем такмичара свих генерација. Примера ради на последњој аудицији у Неготину се представило више од 500 извођача. Избор није био лак. Уверили смо се да одабрани такмичари поседују изузетан квалитет, музикалност и аутентичну емоцију коју ће моћи да поделе са свим грађанима Србије - наглашава Душан Шуклетовић, музички уредник РТС-а и заједно са Светланом Азањац уредник емисије „Шљивик".

"Шљивик" приказује велико богатство традиционалне културе наше земље. Замишљена као својеврсна етновизија, емисија је забавно-образовног карактера, реализована савременим медијским изразом, а такмичарски карактер јој даје динамику и неизвесност из недеље у недељу, све до финала када ће се знати и име носилаца „чувара народне баштине".

Емисије ће се реализовати у студију уз учешће Народног оркестра РТС-а и Тамбурашког оркестра ТВ Нови Сад под будним оком трочланог жирија.

У стручном жирију, којим председава проф. др Димитрије Големовић, етномузиколог, су директор ансамбла „Коло" Радојица Кузмановић и по један гостујући певач народне музике који ће се мењати од емисије до емисије.

Водитељ: Кристина Раденковић

Уредници: Светлана Азањац и Душан Шуклетовић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару