Виктор Јерофејев у Београду

РТС клуб и Геопоетика позивају вас на промоцију најновијег романа Виктора Јерофејева Ружичаста мишица уз осврт на целокупну књижевност овог руског писца.

Промоција романа Ружичаста мишица ће се одржати у четвртак, 26. септембра 2019. године, у 19 часова, у РТС Клубу, у организацији Издавачке куће Геопоетика и РТС-а. Поред Виктора Јерофејева, у разговору ће учествовати и Тања Поповић, редовни професор на Катедри за општу књижевност Филолошког факултета у Београду.

Виктор Јерофејев је један од најпознатијих руских књижевника, а Геопоетика је до сада објавила шест његових наслова: Енциклопедија руске душе, Пет река живота, Добри Стаљин, Де Профундис, Тело и Ружичаста мишица. Поред великог броја књига, аутор је и књижевне емисије на московској телевизији.

Руски писац и критичар Виктор Владимирович Јерофејев, рођен 1947. године, од својих креативних почетака спада у суштински повлашћене руске ствараоце, у оне који су компетентни да пореде париске кестенове с руским брезама. Детињство у Француској, уз оца дипломату, у миљеу ондашње елитистичке друштвене номенклатуре, свакако је могло утицати на профилисање његовог опуса. Али је у том смислу, без сумње, била пресуднија разобручена и непокорна природа његовог дара и контакт с највећим вредностима родне руске културе.
Приступом далеким од сваког академизма, 1975. године брани докторску дисертацију Достојевски и француски егзистенцијализам (објављену 1991. у Америци). Уредник је и учесник чувеног самиздатског алманаха Метрополис (1979). Његов излазак из „књижевног подземља" обележен је публиковањем приповетке „Папагајчић" у часопису Агањок 1988. године. Праву популарност стиче након уметничких проза Анино тело, Крај руске авангарде (1989), Живот са идиотом (1991), романа Руска лепотица (1996) као и збирке есеја У лавиринту проклетих питања (1996).

Аутор је две прозне антологије: Руски цветови зла (исправљено издање, 1999) и Време сетвено, време жетвено (2001).

Поменимо и капитално дело Изабрано, или Џепна апокалипса (1993), романе Страшни суд (1994) Пет река живота (1998), Енциклопедија руске душе (1999), Добри Стаљин (2004), као и збирке приповедака Мушкарци (1997) и Бог X: приче о љубави (2001).

Геопоетика је до сада објавила преводе Енциклопедије руске душе, Пет река живота, Добри Стаљин, Де Профундис, Тело и Ружичаста мишица.

Добро дошли!

РТС клуб-Место које нас повезује

Хиландарска 2

зграда Радио Београда (улаз из Светогорске)

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару