РТС почиње еру дигиталне телевизије

Скромно, у духу времена и у оквиру Куће, јавни медијски сервис Србије у среду 26. новембра , поводом обележавања пола века Телевизије, почиње са целодневним дигиталним програмом културе и уметности . Тиме РТС, у јубиларној години постојања, започиње еру дигиталне телевизије.

РТС се определио да у дигиталном формату на свом првом тематском каналу, јединственом у овом делу Европе - РТС digital емитује културне садржаје високе уметничке вредности.

Будући да је музичка оријентација програма класична музика и џез, у понуди РТС digital програма, поред најпознатијих светских имена из света џеза,  РТС ће емитовати и посебан, гала програм: врхунске балете у извођењу најбољих светских ансамбала, највећа симфонијска дела у интерпретацији познатих светских оркестара попут Берлинске филхармоније, портрете великих уметника, музичко сценска дела у извођењу репрезентативних оперских ансамбала и  велике концерте Симфонијског хора и оркестра РТС.

„Концертну програмску понуду РТС digital отвара Хендловим ораторијумом „Месија", првим концертом Симфонијског хора и оркестра снимљеним у дигиталном формату, којим је ових дана у Центру Сава обележено 50 година Телевизије Београд.

Већ првих дана гледаоци ће уживати и у стерео звуку „Охридске легенде" Стевана Христића, која је затворила овогодишњи Бемус, али и  концертима  Најџела Кенедија, Кири те Канава, Стефана Миленковића, Александра Маџара, Џона Федиса, Теодосија Спасова, Патрише Барбер",  каже мр Татјана Ћитић - одговорна уредница редакције Дигиталног програма РТС.

На програму дигиталног канала налазе се домаће и стране документарне емисије, играни филмови и друге емисије културно-уметничког карактера, као и садржаји намењени најмлађима- музички анимирани филмови и образовне емисије о томе како треба гледати или слушати неко уметничко дело да би се оно разумело.

" Предности дигиталног емитовања су, између осталог, врхунски квалитет слике и тона (слика је оштра, а тон студијског квалитета). Одговор на питање зашто дигитализација у овом тренутку је врло једноставан. На основу уговора који је Србија потписала са ITU (Међународном организацијом за телекомуникације) последњи  рок за прелазак са аналогног на дигитално емитовање програма је 17.јун 2015. План наше куће је да то учини до краја 2011. Канал културе је почетак дигитализације РТС, пред нама је велики посао, али и изазов", додаје уредница Дигиталног програма.

Експериментални дигитални програм, већ од првог дана биће саставни део Телекомовог IP ТВ пакета, и базног пакета већине кабловских оператера  који имају могућност пријема дигиталног сигнала, а у дигиталном сигналу посебно ће моћи да уживају гледаоци који имају LCD или плазма телевизоре на којима ће гледати слику изворног формата 16:9.

Све информације о дигиталној телевизији и програмској понуди РТС digital биће, и убудуће, доступне на Интернет порталу РТС-а.

E-mail адреса редакције за питања гледалаца је: rtsdigital@rts.rs

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво