"Ово је Србија"- одржана промоција другог CD-а ансамбла "Ратислав Благојевић и Гледанице"

Ансамбл, Ратислав Благојевић и Гледанице одржао је промоцију свог другог албума у издању ПГП РТС, у пуној Каменој сали Радио Београда. На албуму се налази 17 композиција, међу којима су и неке стваране за време Првог светског рата.

 

Промоцију је отворио беседник Драгиша Симић, који је говорио здравицу у славу српских јунака.

Марко Милутиновић, одговорни уредник ПГП РТС окупљенима се обратио рекавши да морамо имати поштовање према својим великим прецима: "Сваки педаљ ове земље натопљен је крвљу наших предака. У сваком подвигу су наши преци успевали јер су имали тај део духовне културе којој нас нису учили у протеклих неколико деценија - да можемо побеђивати увек, тако што верујемо у Бога, волимо свој народ и што смо спремни на жртву".

Милорад Поповић Каваја, књижевник, публициста и новинар који је 50-их година прошлог века спевао стихове на музику Станислава Биничког "Марш на Дрину", честитао је на вишедеценијском културолошком раду ПГП РТС-у и Радио Београду и додао: "У Србији је велики културни потенцијал, не само музички, него и духовни, приповедачки, књижевни, спотрски. Честитам господину Благојевићу јер у њему видим човека који ће и даље да развија овај хор за који мислим да ће освојити и добар део Европе и света. Желим им све најбоље, а нама желим да уживамо у њиховом патриотизму преплетеном са уметношћу" - рекао је Каваја.

Уметнички руководилац ансамбла Ратислав Благојевић захвалио се својим колегиницама из ансамбла и колеги Мирољубу Тодоровићу Џимију, као и бројним окупљеним гостима: "Радио Београд био је и остао храм културе, а моја посебна захвалност припада ПГП РТС-у на томе што су очигледно у нама препознали квалитет. На CD-у су песме настале у различитим периодима. Ту су садашња химна "Боже правде" и "Српкиња" Исидора Бајића - композиције које припадају крају XIXвека, али и композиције настале у периоду Балканских ратова и Првог светског рата - "Марш на Дрину", спевана за време Церке битке, "Изгнаници", познатија као "Креће се лађа француска", названа тако по стиховима једне строфе, "Тамо далеко" - пуна верзија песме .Благојевић је посебно указао и на песме "Шумадинац пали топа" (касније препевана у "Јеремија пали топа" и две песме настале касније "Ово је Србија" и мање позната "Отац и син", чији драматнични текст верно осликава морал и дух бораца у Првом светском рату.

Ансамбл је на промоцији извео песме: "Отац и син", "Ово је Србија", "Цојле Манојле" и "Играле се делије,

Ансамбл Ратислав Благојевић и Гледанице основан је 2015.године. "Гледанице" имају 20 чланица које уз вишегласне аранжмане и инструменталну пратњу Ратислава Благојевића на хармоници на оргиналан начин изводе старе, готово заборављене народне песме. Однедавно ансамблу се придружио и Мирољуб Тодоровић Џими, флаутиста Народног оркестра РТС-а.

Фото : Ристић Никола

У марту 2017.године ПГП РТС је објавио њихив први CD "Гледај ме , гледај" са 12 традиционалних народних песама. У емисији "60 најлепших народних песама" РТС-а од 600 композиција "Рече чича да ме жени" у извођењу овог ансамбла заузела је високо 18 место.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара