Читај ми!

Нећеш ваљда то да обучеш за наступ на Песми Евровизије

Музика јесте повод за годишњи састанак уметника из свих крајева Европе (и још неколико земаља са других континената), али се већ деценијама пре и после „Песме Евровизије“ готово са истим жаром прича и о костимима учесника.

Нећеш ваљда то да обучеш за наступ на Песми Евровизије Нећеш ваљда то да обучеш за наступ на Песми Евровизије

Највеће европско такмичење које сваког пролећа пред ТВ апарате привлачи милионе гледалаца, пре свега је музичко надметање, али истовремено и борба за најбољу кореографију, сценске ефекте, шминку и костим.

Ангажовани дизајнери неретко претерају, у жељи да земља остави што бољи утисак. Некада се деси и да извођачи не позову стручњаке за моду у свој тим. Љубитељи кемп естетике због тога имају чему да се радују из године у годину.

Dancing Lasha Tumbai, вицешампионска је нумера „Песме Евровизије“ 2007. године. Врцаву песму извела је незаборавна Верка Сердјучка, чије је учешће на такмичењу било под знаком питања јер су поједини политичари у Украјини сматрали да трансвестит не може да представља земљу.

Верка је наступила у сребрном мантилу-хаљини, са звездом петокраком на глави. Освојила је 235 поена (33 бода мање од наше Марије Шерифовић) и заувек остала у сећању евровизијске публике.

Најближе победи на „Евросонгу“ Жељко Јоксимовић био је 2004. године када је, на нашу велику жалост, тријумфовала Руслана. Украјинска представница на овој листи је можда само због тога што јој никада нисмо опростили то што се испречила на путу нашем Ланету.

Било како било, одећа украјинске екипе на бини била је сасвим у складу са називом песме Wild Dances коју је Руслана певала, а кореографија изузетно тешка и перфектно изведена.  

Давне 1998. године, Немачку је представљао Гилдо Хорн. Песма коју је певао Guildo hat euch lieb! (Гилдо вас воли) једна је од првих пародија које су се бориле за најбољу нумеру Старог континента.

А каква песма, такав и наступ, укључујући и гардеробу неуобичајених боја и материјала. Од почетка наступа, Гилдо је настојао да се отараси вишка одеће па је кренуо од плашта. Наставио је, а колико далеко је отишао погледајте у снимку.

Ако се вратимо још мало у прошлост, тачније 1980. годину, срешћемо данске представнике који као да су кренули на дечји рођендан а не на велику евровизијску сцену.

Састав Bamses Venner покушао је да некоме скрене пажњу речима „стално мислим на тебе“, али судећи по одећи чланова групе мала је вероватноћа да је то било узвраћено.

Иако Норвежани, углавном, не живе у вигвамима, члановима групе Wig Wam учинило се да је сјајна идеја да тако назову бенд. Само су се мало поиграли правописом.

А изгледа да се неко играо и када је бирао шта ће да обуку када су се паковали за наступ на Песми Евровизије 2005. године, у Украјини. Да се ни У сновима (In My Dreams) не домогну победе, побринула се Гркиња Елена Папаризу певајући My Number One.

О костимима учесника највећег светског музичког такмичења не може се причати а да се не помене група Лорди. Песмом, наступом и одећом финска хард рок група толико је изненадила обожаваоце Евросонга, да је на крају славила и победу.

Под тешким костимима чудовишта Лорди су се знојили данима јер су, без обзира на доба дана, свим евровизијским догађајима у Атини, где је одржано такмичење 2006. године, присуствовали искључиво маскирани.

На листама најгоре одевених на евровизијској бини, на нашу жалост, често се налазе и српске представнице из 2013. године.

Група Моје три, коју су чиниле Невена Божовић, Сара Јовановић и Мирна Радуловић, гледаоцима широм Европе певале су Љубав је свуда, али само у полуфиналној вечери. Можда баш захваљујући костимима.

Титула најгоре обученог учесника припала нам је и три године раније, када је боје Србије у норвешком граду Ослу бранио Милан Станковић покушавајући да Европи објасни нешто о Балкану.

У укупном пласману међу 39 учесника наш представник био је 13. док је за стајлинг добио чисту јединицу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару