Интригантни Билал Хасани предводи Французе

Шездесет трећи представник Француске биће интригантни Билал Хасани и композиција под називом Roi (Краљ), коју су компоуновали прошлогодишњи представници из дуета „Madame Monsieur“.

Пошто се прошлогодишњи начин одабира евровизијске нумере показао као успешан, Французи су одлучили да и ове године примене исто. Изведено је укупно 18 композиција које је селекциона комисија изабрала с јавног конкурса на који је стигло преко 1500 песама!

Изабране песме и извођачи су распоређени у два полуфинала. Прво је одржано 12. јануара, друго 19. јануара, да би се у финалу 26. јануара нашло њих осморо. Из сваког полуфинала се у финале пласирало њих четворо, и то гласовима петочланог међународног жирија и наравно публике. Занимљиво је да је чланица жирија у првом полуфиналу била наша Сања Вучић, представница на Евровизији у Стокхолму 2016. године.

У самом финалу је пак гласао десеточлани, такође интернационални жири, у којем су била нека реномирана и позната имена:

· Рона Нишлију, учесница Евросонга 2012. (Албанија)
· Олга Саламаха, шефица белоруске делегације и продуцент Дечје Евровизије 2018
· Алекс Панаји, кипарски представник из 1995. и 2000. године и учитељ певања
· Кристоф Пеландер, шеф немачке делегације
· Мајкл Кили, шеф ирске делегације
· Дорон Медали, композитор прошлогодишње победничке нумере Тоy (Израел)
· Никола Калиђоре, шеф италијанске делегације
· Јекатерина Орлова, шефица руске делегације
· Беатриз Луенго, глумица нашој публици позната по улози у серији „Корак напред" (Шпанија)
· Рето Периц, шеф швајцарске делегације

Хасани је освојио овогодишње такмичење Destination Eurovision са „округлих" 200 поена, пре свега захваљујући гласовима публике, упркос томе што га је десеточлани међународни жири „поставио" тек на 5. место.

Његова победа изазвала је велику пажњу не само француске већ и европске јавности, највише због бројних претњи које је добио на рачун изгледа и сексуалне опредељености, а сва је прилика да ће читава ситуација добити епилог на суду.

Наиме, Билал Хасани је рођен у Паризу, али је пореклом Мароканац. Изјаснио се као хомосексуалац с транссексуалним склоностима, а својом појавом скреће пажњу јавности. Има армију фанова на Јутјубу и друштвеним мрежама, али је његова победа буквално поделила друштво у Француској. С једне стране, стижу претње смрћу и омаловажавања: да је копиле, да мушкарац с периком не пролази, да не зна да пева, да је „више сензација него таленат" и да је добио ветар у леђа због своје појаве, а не због песме.

С друге стране, подршку му пружа више удружења, напомињући да ће његов наступ на Евросонгу бити права прилика да се покаже колико је француско друштво отворено. Чак је и у школама покренута дебата о хомофобији.

Он је, иначе, признао да је избачен из католичког интерната због хомосексуалне афере са школским другом у осмом разреду.

Билал у својој песми Рои промовише различитости и право на другачије опредељење, те поручује да је управо његова победа најбоља порука онима који га мрзе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
28° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару