Јонида Малићи 16. представница Албаније

Јонида Малићи с песмом Ktheju tokës (Повратак у земљу) победница је 57. „Фестивала песама“, према одлуци осмочланог стручног жирија. Она ће уједно бити 16. представник Албаније на Песми Евровизије у Тел Авиву.

Овај престижни фестивал и централни музички догађај у Албанији одржао се од 20. до 22. децембра у Палати конгреса у Тирани. Учествовало је укупно 22 такмичара, изабраних међу 54 пријаве с јавног конкурса албанске радио-телевизије RTSH. У финале се пласирало њих 14.

Фестивал је обележило неколико промена у односу на претходне године. Прве такмичарске вечери изведене су све композиције у пратњи симфонијског оркестра. Друге вечери су учесници изводили нумере у „евровизијском маниру" - с музичком матрицом и потенцијалном евровизијском кореографијом, уз адекватну расвету. У финалној вечери такмичари су поново изводили своје песме уживо у пратњи симфонијског оркестра.

Уметничка директорка фестивала Инва Муља имала је намеру да „ревитализује" фестивал и поново привуче онај део публике који се временом отуђио из неког разлога. У сарадњи с министарством образовања изабрано је и по 15 најбољих ученика 10 средњих школа у Тирани који су пажљиво пратили фестивал и прогласили најбољу песму.

Прве фестивалске вечери специјални гост био је Ермал Мета који је прошле године у Лисабону у дуету са Фабрицијом Мором представљао Италију. Ермал је иначе Албанац који је своју каријеру изградио у Италији. Друге фестивалске вечери публику је забављала Ана Гоља која је недавно у Канади, где јој је пребивалиште, објавила албум „Epilogue".

Финално вече било је посвећено и двома значајним албанским уметницима: Гаћоу Чаки и Фатосу Арапију, а наступио је и прошлогодишњи победник Еугент Бушпепа.

Након 47 година, цењени албански глумац Виктор Жусти поново био је домаћин овог догађаја, а друштво му је правила 22-годишња глумица и певачица Ана Гоља, која је рођена у Торонту. Ана живи и ради у Канади, где је недавно објавила свој дебитантски албум под називом „Epilogue".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
28° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару