Србија наступа у првом полуфиналу Песме Евровизије

Полуфиналним жребом који је данас одржан у Музеју уметности у Тел Авиву, одлучено је да ће овогодишњи представник Србије наступити у првом делу првог полуфинала такмичења за Песму Евровизије. Прво полуфинале на програму је 14. маја, уживо на РТС-у.

Исте вечери, поред Србије, за улазак у финале Евросонга 2019. бориће се и Словенија, Естонија, Белорусија, Португалија, Чешка Република, Сан Марино, Црна Гора, Исланд, Грузија, Аустралија, Белгија, Кипар, Финска, Украјина, Пољска, Мађарска и Грчка.

У другој полуфиналној вечери наступиће Албанија, Шведска, Азербејџан, Ирска, Швајцарска, Аустрија, Молдавија, БЈР Македонија, Норвешка, Русија, Летонија, Холандија, Румунија, Хрватска, Данска, Јерменија, Литванија и Малта.

Жребањем је одлучено и у ком полуфиналу ће гласати чланице "велике петорке" чији представници директно наступају у финалу - 18. маја. За нашу песму, у првој полуфиналној вечери, моћи ће да гласају и гледаоци из Шпаније, Француске и Израела. У другом полуфиналу право гласа имаће и гледаоци из Немачке, Италије и Велике Британије. По десет најбоље пласираних земаља из сваког полуфинала пласираће се у финале 64. Песме Евровизије.

Све државе учеснице биле су распоређене у шест различитих група према историји гласања, а на основу алгоритма немачке телекомуникационе компаније Digame, дугогодишњег партнера ЕБУ, која контролише и гласање током такмичарских вечери. Србија је била смештена у групу 1 са још пет држава, углавном бивших југословенских република.

Представник Србије на овогодишњој Песми Евровизије биће изабран на фестивалу "Беовизија 2019", који ће ове године имати два полуфинала 27. и 28. фебруара, док је финале на програму 3. марта.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 28. јун 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару