Песма Евровизије: Уживо на РТС-у

Сваке године, традиционално, месец мај је резервисан за најпопуларније музичко такмичење на свету – Песму Евровизије, избор за најбољу песму Европе, а од прошле године, и Аустралије. По 61. пут, велики број земаља ће се борити за наклоност публике и стручног жирија, али и освајање ласкаве титуле "најбоље песме" 2016. године.

Ове године се, захваљујући победи Манса Зелмерлова песмом "Heroes", Песма Евровизије одржава у Шведској. То ће бити трећи пут да је Стокхолм домаћин најгледанијег музичког такмичења у Европи.

Србију на Песми Евровизије 2016. године представља Сања Вучић ZAA са песмом "Goodbye", коју је компоновала Ивана Петерс. Сања ће наступити у другом полуфиналу, 12. маја, под редним бројем 6.

У првом и другом полуфиналу представиће се по 18 земаља, од којих ће се у финале пласирати по десет које освоје највише гласова публике и стручног жирија. Укупно 20 земаља ће се придружити сталним учесницима финала - Немачкој, Шпанији, Великој Британији, Италији и Француској, као и земљи домаћину - Шведској.

Начин гласања од ове године је радикално измењен у односу на досадашњи систем. Професионални жири и гледаоци из сваке земље доделиће одвојен скуп поена од 1 до 8, односно 10 и 12. То значи да ће најбољих 10 песама по мишљењу жирија и по мишљењу гледалаца добити поене. Како наводе из Европске радиодифузне уније (ЕБУ), овако ће се стећи нови ниво узбуђења за стотине милиона гледалаца широм Европе и света.

Након што гледаоци гласају путем својих телефона, слањем СМС-а или користећи званичну апликацију, презентери гласова из 42 земље учеснице укључиће се у програм као и до сада и саопштити поене само професионалног петочланог жирија. Након саопштавања резултата жирија, гласови публике ће се искомбиновати дајући свакој песми одређени скор. Поене гледалаца саопштиће водитељи такмичења, почевши од земље која је добила најмањи број поена публике, па све до земље која је добила највећи број гласова, што ће довести до кулминације напетости и узбуђења. За оне који би желели да знају како је њихова земља гласала, сви гласови - и публике и стручног жирија, биће доступне после такмичења на сајту Eurovision.tv.

Песма Евровизије 2016. одржава се 10, 12. и 14. маја у Стокхолму. Уживо из РТС-ове кабине у "Глоуб арени" коментатор прве полуфиналне вечери биће Драган Илић, док ће друго полуфинале и финале преносити Душка Вучинић.

Оба полуфинала, као и Велико финале, гледаоци ће моћи да прате у директном преносу од 21.00 на Првом и Сателитском програму Радио-телевизије Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару