Аустрија домаћин јубиларног Евросонга 2015.

Кончита Вурст је песмом "Rise like a Phoenix" однела убедљиву победу на 59. Евросонгу, одржаном 10. маја у престоници Данске.

Кончита Вурст је песмом "Rise like a Phoenix"однела убедљиву победу на 59. Евросонгу, одржаном 10. маја у престоници Данске.

Аустрија ће зато по други пут, за 47 година такмичења на Песми Евровизије, бити домаћин јубиларног, шездесетог издања Евросонга.

Песма Евровизије 2013. године остаће упамћена по релативно малом броју учесника (37 земаља), великом труду организатора да гласање жирија и публике на све начине учине транспарентним за јавност, по одличном телевизијском шоу-програму који су уприличили домаћини у Копенхагену а пуно података за историјат овог такмичења биће и о победници, Кончити Вурст (Том Нојвирт) , која чини се, баш никога није оставила равнодушним.

Аустријска представница добила је од публике и жирија 290 поена, "сребро" је освојила Холандија са 238 а "бронзану медаљу" Шведска, са 218 поена.

Једини представници бивших југословенских република, Сергеј Ћетковић из Црне Горе и Тинкара Ковач из Словеније, завршили су такмичење на 19. (Црна Гора) односно на 25. месту (Словенија). Представница Македоније, Тијана Дапчевић, такмичење је завршила у другом полуфиналу Евросонга 2014, у Данској.

Аустрији је ово друга победа за готово пола века такмичења на Песми Евровизије.

Награда Марсел Безенсон

Најуспешнијима на Песми Евровизије у Данској, додељене су и традиционалне награде „Marcel Bezençon"- награда акредитованих новинара, награда за најбољег извођача по мишљењу коментатора преноса и награда за најбољу композицију такмичења за коју гласају композитори који су учествовали.

Лауреати три признања, која се додељују већ дванаест година, су су две земље које су завршиле такмичење на прва два места на табели - Аустрија (Кончита Вурст- награда новинара) и Холандија: коментарори су гласали за холандске представнике као најбоље извођаче (дуо „The Common Linnets" ) а композитори су награду дали дали ауторима холандске песме "Calm after the stom" (JB Meijers, Ilse DeLange, Matthew Crosby, Rob Crosby, Jake Etheridge).

Наши представници и аутори ранијих година такође су добијали поменуте награде - Жељко Јоксимовић 2004. и 2006. за песме "Лане моје" и "Лејла", Марија Шерифовић 2007. године за "Молитву".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару