Упорни Немци

Финале "Песме Евровизије" 2011. је 56. по реду такмичење у историји овог музичко-телевизијског спектакла. Захваљујући победи Лене Мејер-Ландрут са песмом “Satellite”, прошле године у Ослу, омиљени телевизијски шоу Европљана одржава се трећи пут у Немачкој после 29 година.

Следе занимљивости овогодишњег избора:

Од оснивања фестивала па до данас, Немачка није учествовала на "Песми Евровизије", само 1996. године када нису успели да се квалификују за такмичење.

Немци су победили два пута, 1982. и 2010, али су организовали "Песму Евровизије" три пута. Франкфурт је био домаћин такмичења давне 1957. године када није важило правило да победник такмичења стиче право да организује наредно. Други пут су организовали такмичење 1983. у Минхену, захваљујући победи Никол.

Организатор такмичења је НДР, огранак јавног сервиса АРД за северну Немачку заједно са ЕБУ.

У конкуренцији домаћина била су четири града: Берлин, Хамбург, Хановер и Диселдорф. Тек 12. октобра 2010. представљен је град домаћин.

И 56. издање "Песме Евровизије" имаће два полуфинала и велико финале. Полуфинала биће одржана 10. и 12. маја, а велико финале заказано је за 14. мај 2011.

За место одржавања такмичења изабрана је "Фортуна Арена" (Есприт Арена) која је заправо стадион који се може комплетно покрити кровом током спортских догађаја и концерата. "Фортуна Арена" је дом фудбалског клуба "Фортуна Диселдорф" који се такмичи у Другој немачкој лиги. Изграђена је 2004. године и има капацитет од 54.400 места на фудбалским мечевима, док ће за потребе "Песме Евровизије", због величине сцене, техничких и продукцијских елемената, њен капацитет бити смањен на 24.000 гледалаца.

Водитељи програма биће Анке Енгелке, Јудит Ракерс и Штефан Раб.

Овогодишње издање "Песме Евровизије" обележио је повратак Италије после 13 година неучествовања. Као велики финансијер ЕБУ-а, Италија је упала у групу "великих" па ћемо уместо "Велике четворке" сада имати "Велику петорку". То значи да ће у финалу 14. маја наступити извођачи из 25 држава - по 10 из сваког полуфинала и "Велика петорка" у коју спадају домаћин Немачка, Велика Британија, Француска, Шпанија и Италија.

На "Песму Евровизије" 2011. вратиле су се Сан Марино, Мађарска и Аустрија. Словачка је два пута званично најављивала повлачење и два пута званично најављивала да остаје на фестивалу. Разлог оваквих предомишљања био је недостатак финансија, као и реогранизација јавног емитера. Због тога је Словачка тражила од ЕБУ-а додатни рок за коначну одлуку, уз молбу неплаћања новчане казне, због евентуалног одустајања после коначног рока за пријаву. Иако су тада најавили да се повлаче, име словачке Телевизије СТВ нашло се на церемонији жребања за полуфинала, што је на посредан начин ставило свима до знања да остају у игри.

Црна Гора и Чешка и ове године пропуштају такмичење због финансијских и буџетских ограничења. Лихтенштајн је поново изразио жељу за учествовањем, али због недобијања активног чланства у ЕБУ, опет им је то ускраћено. Иста ситуација била је и са земљом Блиског истока, Катаром.

Лого овогодишњег такмичења у Диселдорфу је пулсирајуће срце сачињено од разнобојних светлосних зракова. Заједно са слоганом Осети ритам срца "Feel your heart beat", ова два елемента обликују јединствен визуелни идентитет предстојећег такмичења.

Гласање 2011. биће исто - о финалистима и победнику одлучиваће публика и жири из сваке земље учеснице, у односу 50:50.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво