Амаури Васили представља Француску

Амаури Васили са песмом „Сан“ (Sonniu) представљаће Француску на овогодишњем избору за "Песму Евровизије" 2011, потврдила је Телевизија Франце 3, задужена за националну селекцију.

Амаури ће своју песму отпевати на корзиканском језику, италијанском дијалекту који се говори на француском острву Корзика и то ће бити први пут после 1993. године да се Французи поново представљају Европи на поменутом језику. Подсетимо, те 1993. године Француску је представљао Патрик Фиори са песмом Мама Корзика.

Амаури Васили је 21-годишњи оперски певач, пореклом из Руана, престонице Горње Нормандије. Родитељи су га уписали у музичку школу у 9. години и то су практично његови музички почеци. Овај млади певач постао је познат широј јавности по објављивању свог албума "Винсеро" који је доживео статус "дупли платинасти". Музички стручњаци описују његов глас као лирски, а за узоре Амаури наводи Флорена Пања, Ил Диво, Гробана.

Песма коју ће француски представник певати у Диселдорфу зове се "Sonniu", што у преводу са корзиканског значи "Сан". Композитори песме су Даниел Мојне и Квантин Башелет, син познатог француског певача Пјера Башелета. Текст је написао Жан Пјере Марселеси, познати певач са Корзике. "Sonniu" је компонована као "Болеро" - како си ближи крај песме ближи се и њен врхунац и савршено одговара Амаријевом гласу. Трећу пут у својој историји учествовања, Француска ће певати на једном од својих регионалних језика.

Француска спада у једну од најпоштованијих и најуспешнијих земаља на овом такмичењу, иако се у последњој деценији не могу похвалити завидним резултатима. Ипак, оно што посебно карактерише Французе је њихова доследност у оригиналности и непотпадање утицају савремених трендова које намећу САД и МТВ канал, а којима су се многе културе одавно приклониле. Џеси Матадор је у Ослу са песмом Allez Olla Olé заузео 12. место у финалу. Била је то својеврсна најава наступајућег СП у фудбалу, а са поменутом песмом Џеси је остварио огроман успех на многим европским ТОП листама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару