Упознајте домаћина "Песме Евровизије 2010"

Упознајте Норвешку, земљу викинга, фјордова и прелепих пејзажа, чији главни град има највећу стопу раста у Европи.

Норвешка је једна од нордијских земаља са популацијом од 4.660.539 људи. На западу се граничи са Северним, Норвешким и Баренцовим морем, а на истоку са Русијом, Финском и Шведском. Већи део државе чине планине и висоравни. Шуме се простиру скоро све до севера. Лета су изузетно блага, док су зиме дуге и веома хладне, често са доста снега.

Историја земље
Број малих норвешких заједница у 9. веку постепено je прерастаo у веће области.

У средњем веку Викинзи из Норвешке настанили су се у Енглеској, Француској, Ирској и на Исланду. Касније, Норвешка и Данска су од 1380. до 1814. године биле краљевине. Након Наполеонових ратова, Норвешка је по усвајању модерног устава била уједињена са Шведском. Године 1905. обе земље су дипломатским путем прогласиле независност.

Модерна Норвешка
Норвешка је уставна монархија са парламентарним системом власти. Монархија има јаку позицију у Норвешкој, а актуелни краљ Харалд V ужива велику популарност. Норвешку одликује велика друштвено-економска једнакост и висок животни стандард. Осим Осла и суседних насељених места, нема већих градова. Норвежани живе у малим заједницама са добро развијеним друмским, авио и бродским саобраћајем.

Осло је један од најбрже растућих градова на европском континенту. Уједно је главни и највећи град Норвешке. Од 2009. године на градском подручју Осло има 1,4 милиона становника, од којих 876.391 живи у околини града. Осло је културни, научни, економски и административни центар земље. Такође, представља седиште трговине, банкарства и индустрије ове северне земље.

Осло је важан европски центар поморских знања, има 980 предузећа и 8.500 запослених радника у поморском сектору, које убраја неке од највећих светских бродских компанија.

Осло прати кораке великих градова попут Москве, Београда, Хелсинкија, Кијева и Атине и тиме што ће у мају бити домаћин овогодишње "Песме Евровизије".

55. такмичење за "Песму Евровизије" одржаће се у "Теленор арени", која се налази само 15 минута од Осла у општини Баерум. Изградња Теленор Арене завршена је почетком 2009. године. То је највећи затворени стадион у Северној Европи са капацитетом од 15.000 гледалаца за фудбалске утакмице и 23.000 за концерте. Арена је отворена у фебруару 2009. године, и од тада је примила више од 70.000 посетилаца за концерте групе „AC/DC" и Тинe Тaрнер.