Историјат и занимљивости Еуросонга

Већ 54 године, такмичење за „Песму Евровизије“ је омиљени европски телевизијски шоу програм.

На овом такмичењу учествовало је више од 1000 композиција, а 2006. године отпевана је и хиљадита песма.

Велика музичка имена попут групе „АBBА", играчке трупе „River Dance", Селин Дион, Клифа Ричарда и Хулија Иглесијаса, своју славу дугују управо наступу на Еуросонгу. Гледаоци су песму „Wаtеrloo" групе „ABBA" прогласили најбољом евровизијском песмом свих времена.

ЕБУ је основан 12. фербуара 1950. године на конференцији у Девону у Великој Британији, а основале су га 23 националне телевизије из Европе и Медитерана.

Без прекида, такмичење за Песму Евровизије је емитовано сваке године од 1956. године, што га чини најдуже емитованим шоу-програмом у целом свету.

Године 2003. одржана је прва Дечија Евровизија, када је Песма Евровизије славила свој 50. јубилеј. 2007. године, Европа је имала прилику да види и прво евровизијско такмичење у плесу Еurovision Dance Contest.

2008. године такмичење за Песму Евровизије у Београду емитовано је у свим земљама које су учествовале (чак 43), али и у Аустралији, Канади, Египту, Хонг Конгу, Индији, Јордану, Кореји, на Новом Зеланду и у САД-у, иако те земље нису биле учеснице. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара