Читај ми!

Би-Би-Си уврстио Констрактин наступ у оне које не треба пропустити

Би-Би-Си је издвојио седам наступа са овогодишњег Евросонга које не би требало пропустити, и наравно, међу њима је и извођење песме In corpore sano.

Марк Севиџ у ауторском тексту за Би-Би-Си пише: "Сада знам шта ћете рећи - Евровизија је свакако политика. И донекле сте у праву. Земље често тргују гласовима са својим суседима. Ако Грчка и Кипар не доделе једни другима највише поена, вероватно би то изазвало дипломатски инцидент".

Али, аутор наводи и да је неколико студија показало да политичко гласање ретко утиче на крајњег победника. Да бисте добили довољно поена, потребан вам је широк спектар подршке коју је немогуће постићи само таквим фаворизовањем. Политички гласови дефинитивно утичу на резултате "до неке средине табеле" док су последње позиције, разуме се - резервисане за најгоре песме.

Неки посматрачи су опрезни према веровању у утицај политике наводећи питање: "Да ли на пример неки 17-годишњак у Талину заиста размишља о геополитичким амбицијама Владимира Путина када узме телефон да гласа, или размишља о томе колико је дечко из Белгије згодан".

Деценијско искуство сугеришу да је извесније - ово друго.

У сваком случају, радост Евровизије није у анализи замршености система гласања. Реч је о уживању у лепим, страственим представама које континент (и Аустралија) нуди.

Дакле, ево кратког прегледа предлога наступа на које гледаоци (према мишљењу Марка Севиџа) треба да обратите пажњу, а међу њима је и Констрактин.

Вук и банана

Норвешки "Сабвулфер" су најстарији бенд који је икада изашао на сцену Евровизије, јер су настали пре 4,5 милијарди година на Месецу пре него што су дошли на Земљу да доминирају поп музиком. Или бар тако причају.

Познати као Кит и Џим, они скривају свој идентитет иза жутих маски и модернизују причу о Црвенкапи уз хаус ритам хауса. "Пре него што тај вук поједе моју бабу, дај том вуку банану", саветују.

Прича се да је један од "вукова" Бен Адамс из дечачког бенда А1 из 90-их.... а његова жена је примећена испред хотела норвешке делегације у четвртак, тако да мора да је истина.

Песма о коси Меган Маркл

Српскa композиција In corpore sano је песма за коју је јасно да је написана током пандемије.

Ода личној хигијени, поставља вечно питање: "Која је тајна здраве косе Меган Маркл? Мислим да је у питању дубока хидратација...". О томе се говори пре него што се уђе у грозничаво пеиспитивање личне хигијене, и о „тамним колутовима око очију који указују на проблеме са јетром".

Вероватно током наступа замишљате певачицу Констракту (Ана Ђурић) како опсесивно, из душе, шара ове текстове на свом зиду, током посебно инспиративне ноћи... Слика је све јаснија када јој се на сцени придруже певачи који интонирају на латинском.

У случају да то није довољно чудно, она цео наступ проводи перући руке у малом лавору. Наравно, омиљена је међу навијачима у арени.

Манескинов победнички круг

Италијански рок бенд "Манескин" заузео је прво место на прошлогодишњој Евровизији са својом песмом Zitti e buoni, а затим је постао прави глобални феномен, био на турнеји са Ролинг Стонсима, освајио МТВ награду и постигао огроман број прегледа.

„Колико сам ноћи провела у свом кревету прошле године? Можда 10", рекла је кроз смех басиста Викторија Де Анђелис.

Сатав је  у суботу увече на сцени Евровизије одсвирао свој нови сингл, Супермодел, који је инспирисан „лажним људима" које су, како кажу - срели у ЛА прошле године.

"Знам да то није наша најдубља песма, али је добра", каже фронтмен Дамијано Давид.

Шпански наступ - без даха

Под другачијим околностима, кубанско-шпанска певачица Шанел не би учествовала на овом такмичењу.

Пре две године, била је једна од пет глумица које су биле у ужем избору за улогу Аните у римејку Приче са западне стране Стивена Спилберга. Улога је на крају припала другој глумици.

Шанел има углађену поп песму SloMo, написану првобитно за Џенифер Лопез, али има и плесну рутину достојну саме Лопезове.

Да би била сигурна да може да изведе кореографију без губитка даха, Шанел је тренирала за Евровизију певајући док трчи на траци за трчање.

После три дана, закључила је да изазов није довољан и почела је да трчи у штиклама. Права посвећеност.

Италија и поновна победа

Овогодишње такмичење је изнедрило много имитатора "Манескина" - од којих је већина избачена у полуфиналу.

Махмуд је био другопласирани 2019. године, и сада са Бланком изводи песму Бривиди (у преводу "језа") која говори о томе како је страх заљубљеног од одбачености и "неадекватности" универзално искуство - без обзира на пол, идентитет или сексуалност.

"Волео бих да те волим, али увек грешим", пева дуо, са правим спојем патетике и рањивости, "и најежим се, најежим се, најежим се".

На Спотифају, то је тренутно највише слушана песма са овогодишњег такмичења, али то није гаранција за гласове у финалу.

Аустралијски костим за саплитање

Аустралијанац Шелдон Рајли написао је своју песму Not The Sаme, пре много година као поруку себи, о борбама у суочавању са Аспергеровим синдромом и помирењу са својом сексуалношћу у дубоко религиозној породици.

Каже да је пева од своје 15. године - али порука се променила од очаја до наде, пошто је научио да буде поносан на своје различитости.

Трансформација о којој говори песма види се и на сцени али и у костиму певача - сав је у белом и окупан светлошћу. И једва се креће.

Шелдонов костим тежак је 40 килограма - захваљујући "количини" од 200.000 "сваровски" кристала и 90.000 „сваровски" бисера ушивених у тканину. Уз маску и остале додатке, укупна тежина је 51 килограм. Замислите његове трошкове за вишак пртљага током пута...

Поспани певач

"Обично одем да спавам пре него што изађем на бину", рекао је Стиву Холдену у званичном подкасту Евровизије Естонац Стефан.

"Не знам зашто, али моје тело ми каже  - Треба да се одмориш, и ја само одем негде на тихо и одспавам 15 минута, а онда се пробудим као нова особа.

Међутим, нема ништа поспано у његовом наступу, док Стефан скаче по бини, чак и преко водопада уграђеног у сцену.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару