Читај ми!

Констракта у Торину брани боје Србије – шта треба да знате о великом финалу Песме Евровизије

Такмичари из 25 земаља вечерас ће у финалу "Песме Евровизије" у Торину покушати да дођу до трофеја за најбољу песму Европе. Међу њима је и представница Србије Ана Ђурић Констракта која ће под редним бројем 24 извести песму "In corpore sano". Директан пренос од 21 час на РТС 1, РТС Свету, РТС Планети и Радио Београду 1.

Ко се такмичи у финалу

Осим представнице Србије, у финалу "Песме Евровизије" наступају такмичари из Чешке, Румуније, Португалије, Финске, Францсуке, Швајцарске, Норвешке, Јерменије, Италије, Шпаније, Холандије, Украјине, Немачке, Литваније, Азербејџана, Белгије, Грчке, Исланда, Молдавије, Шведске, Аустралије, Велике Британије, Пољске и Естоније.

Где се такмичење одржава 

Италија је, због прошлогодишње победе, трећи пут домаћин Песме Евровизије. За град који ће угостити такмичаре из 40 земаља изабран је Торино, прва престоница уједињене Италије и главни град покрајине Пијемонт.

Финале се, као и претходне две такмичарске вечери, одржава у „Пала Олимпико", дворани која је била домаћин отварања Зимских олимпијских игара 2006. године, а од прошле године се ту одиграва и завршни турнир АТП мастерса у тенису.

Ко су водитељи 

Италијански јавни сервис РАИ одлучио је да Песму Евровизије у Торину воде позната италијанска певачица Лаура Паусини, водитељ Алесандро Кателан и светски познати певач Мика.

Лаура Паусини је један од најпознатијих италијанских извођача у свету. Освојила је Златни глобус, Греми и четири Латин греми награде, а њена песма Io si је била номинована за Оскара.

Алесандро Кателан је, као водитељ, већ 20 година на медијској сцени Италије. Међу најпознатијим забавним програмима које је водио издваја се италијанска верзија Икс фактора.

Либанско-британски певач Мика је, од свог хита Grace Kelly из 2007. године, уживао у каријери која није била ограничена ни уметнички ни географски.

Како се гласа 

Победника ће одабрати чланови жирија и гледаоци из свих 40 земаља које учествују на овогодишњем "Евросонгу", укључујући и оне земље које нису успеле да се пласирају у финале. 

Чланови жирија су гласали током синоћне генералне пробе, а гледаоци ће вечерас, након што све песме буду представљене, имати прилику да пошаљу своје гласове. 

Ни гледаоци ни чланови жирија немају право да гласају за своје представнике. 

Може ли да се гласа из Србије 

У финалу гласају све земље учеснице овогодишњег "Евросонга", укључујући и Србију.

Гледаоци у Србији могу да гласају тако што ће послати СМС са редним бројем извођача на број који ће бити приказан на екрану, када водитељи такмичења буду дали знак да је гласање почело.

За Констракту је могуће гласати из иностранства, а бројеве телефона на које можете послати свој глас сазнајте током преноса код емитера у земљи у којој гледате такмичење.

Где може да се прати финале "Евросонга"

Финале "Песме Евровизије" гледаоци у Србији ће моћи да прате на Првом програму РТС-а од 21 час. За дијаспору, обезбеђен је пренос на програму РТС Свет. Коментатор вечерашњег телевизијског преноса биће Душка Вучинић.

Пренос ће моћи да се слуша и на Првом програму Радио Београда. Слушаоце ће кроз евровизијски програм водити Катарина Епштајн и Николета Дојчиновић.

За све који не могу да прате радијски и телевизијски пренос, на Интернет порталу РТС-а из часа у час могу да читају текстуални пренос финала уз коментаре и кратке видео-снимке.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару