Читај ми!

Песма Евровизије и ЛГБТ права - поруке овогодишњих извођача

И пре и после Кончите Вурст, аустријског трансвестита анђеоског гласа, који је победио 2014. године, "Песма Евровизије" је одувек била позорница за "оне другачије" и за промоцију права на различитост и прихватање себе самих онаквих какви јесмо.

Тако и овогодишња "Песма Евровизије", после пољупца представника Сан Марина, Акиле Лаура и његовог гитаристе, као и присуства "флуида" између италијанских извођача Махмуда и Бланка, постаје још више ода слободи и прихватању сопственог људског бића, пише италијанска Република.

Пољубац Акиле Лаура и гитаристе Боса Домса свакако није био новина, ни за певача, који је то исто на сцени већ учинио у Санрему 2021, ни за "Песму Евровизије", догађај који је одувек био отворен за оно што се зове ЛГБТ+ свет - укратко, на било који начин живљења и разумевања сексуалности.

Ако се присетимо само последњих 25 година, сензационалних момената на сцени сигурно није изостало.

Године 1997, Исланђанин Пол Оскар, признати геј мушкарац, певао је песму, препуну алузивних намигивања и поза, о човеку који је живео живот у задовољству и који ће ускоро умрети.

На "Евросонгу" 1998. је победила израелска трансродна певачица Дана Интернешенел, што је уметничко име Шерон Коен, која је рођена као Јарон. Полемика у јавности, али и претњи за њену безбедност било је толико, да је била приморана да увек са собом води и телохранитеље.

Још више сензацијa изазвала је победа Аустријанца Томаса Нојвирта, тј. Кончите Вурст, 2014. године, који ће постати познат као "брадата жена" - трансвестит који је својим имиџом, али пре свега маестралном интерпретацијом освојио публику и постао светска икона ЛГБТ покрета.

Тренд се наставио, а 2018. године Ирац Рајан О'Шонеси је за свој наступ на сцену извео две плесачице које су се држале за руке док су се у публици истицале дугине заставе.
Према томе, Акиле Лауро није ни урадио богзна шта!

Када говоримо о овогодишњој Евровизији, сличних порука има напретек. Не заборавимо да су ту и водитељ Мика и коментатор италијанске ТВ Кристијано Малђољо, отворени геј мушкарци. Међутим, ево малог резимеа порука које су до сада пренете са сцене.

Италијански представници Махмуд и Бланко нису давали јавне и званичне изјаве на ту тему, али медији коментаришу да се током њиховог наступа осети да "постоји нешто" између њих двојице.

Шпански Ел Мундо о њима говори као о хомоеротском пару. Сам Махмуд је често тражио да говори о сопственој сексуалности, говорећи да је она "флуидна", као и код многих младих данас. Његово појављивање у љубичастој унисекс сукњи на паради извођача изазвало је бројне коментаре. За своју песму кажу да говори о љубави, али не само о једној врсти.

Корнелија Јакобс из Шведске, као мото на свом Инстаграм профилу има реченицу на италијанском "Вива ла фига", у преводу "Живела п...а". Упитана за објашњење, одговара: „То је само истина, славимо је".

Мајкл Бен Давид из Израела је двадесетпетогодишњи победник Икс фактора и жртва малтретирања у детињству, јер је био превише женствен. Уочи наступа на "Песми Евровизије" добио је брачну понуду од свог партнера, која је и прихваћена, ако је судити по оном што су објавили на инстаграму. Његова песма говори о поносу, позитивности, самоприхватању. Ипак, нећемо је чути у финалу јер није прошла даље.

Трио Систур са Исланда чине три сестре, Сига, Бета и Елин, које такође парадирају са дугиним мајицама и натписима "Сви смо ми људи". На конференцији за новинаре пре полуфинала рекле су да њихова песма говори о нади и да је такође песма транссексуалаца. Иначе, Елин је лезбејка, а Сига има сина транссексуалца.

Шелдон Рајли из Аустралије такође је привукао пажњу својим наступом. Реч је о певачу који је геј и аутистичан, а у својој песми говори о тешкој адолесценцији и сензационалном побољшању након што се "аутовао".

У браку је са мушкарцем од 2018. године. На сцени почиње да пева са лицем прекривеним шљаштећом металном маском са Сваровски кристалима, као да жели да се заштити од света, да би је после уклонио и са радошћу се суочио са собом и целим светом.

Иначе, вечерас ће гласове аустралијског жирија саопштити трансвестит Кортни Ект.
И Ема Мускат са Малте, која није прошла у финале, пева песму која је химна самоприхватања и поноса и која не оставља места сумњи у њено значење и поруку.

Представник Сан Марина, Акиле Лауро, целокупном својом личношћу и изгледом, ода је родне "флуидности". На сцену је изашао у провидном црном чипкастом комбинезону, тангама, са каубојским чизмама и шеширом, и тешком шминком око очију.

Јашући механичког бика певао је песму о љубави стриптизете и каубоја, „слободној љубави, какву желим да имам". Ипак, европска публика ослободила га је обавезе да се поново појави вечерас.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару