Читај ми!

Вечерас почиње Песма Евровизије – шта треба да знате уочи првог полуфинала

Највеће музичко такмичење на свету – Песма Евровизије – почиње вечерас у Торину. У вечерашњем, првом полуфиналу гледаоцима ће се представити 17 такмичара, а најбољих десет ће обезбедити учешће у финалној вечери у суботу. Директан пренос од 21 час на РТС 1, РТС Свет, Радио Београду 1 и на платформи РТС Планета. Текстуални пренос на Интернет порталу РТС-а.

Ко се такмичи вечерас

У првом полуфиналу Песме Евровизије наступиће представници 17 држава учесница. Своје песме ће представити Албанија, Летонија, Литванија, Швајцарска, Словенија, Украјина, Бугарска, Холандија, Молдавија, Португалија, Хрватска, Данска, Аустрија, Исланд, Грчка, Норвешка и Јерменија. 

Где се такмичење одржава

Италија је, због прошлогодишње победе, трећи пут домаћин Песме Евровизије. За град који ће угостити 40 овогодишњих домаћина изабран је Торино, прва престоница уједињене Италије и главни град покрајине Пијемонт.

Такмичење се одржава у „Пала Олимпико”, дворани која је била домаћин отварања Зимских олимпијских игара 2006. године, а од прошле године се ту одиграва и завршни турнир АТП мастерса у тенису.

Водитељи

Италијански јавни сервис РАИ одлучио је да Песму Евровизије у Торину воде позната италијанска певачица Лаура Паусини, водитељ Алесандро Кателан и светски познати певач Мика. 

Лаура Паусини је један од најпознатијих италијанских извођача у свету. Освојила је Златни глобус, Греми и четири Латин греми награде, а њена песма Io si је била номинована за Оскара. 

Алесандро Кателан је, као водитељ, већ 20 година на медијској сцени Италије. Међу најпознатијим шоу-програмима које је водио издваја се италијанска верзија Икс фактора. 

Либанско-британски певач Мика је, од свог хита Grace Kelly из 2007. године, уживао у каријери која није била ограничена ни уметнички ни географски.

Како се гласа

Финалисте ће, као и претходних година, заједно одабрати стручни жири и публика из 17 земаља које се такмиче у првом полуфиналу, али и из Италије и Француске, које су жребом извучене да гласају у првој такмичарској вечери.

Чланови жирија су гласали током синоћне генералне пробе, а гледаоци ће вечерас, након што све песме буду представљене, имати прилику да пошаљу своје гласове. 

Може ли да се гласа из Србије

Пошто се представница Србије Ана Ђурић Констракта такмичи у другом полуфиналу, које се одржава у четвртак, гледаоци из Србије вечерас неће моћи да гласају за своје фаворите.

Гледаоцима у Србији гласање ће бити омогућено у другом полуфиналу и финалу.

Где може да се прати прво полуфинале

Вечерашње, прво полуфинале, као и друго полуфинале и финале, гледаоци у Србији ће моћи да прате на Првом програму РТС-а од 21 час. За дијаспору, обезбеђен је пренос на програму РТС Свет. Коментатор вечерашњег телевизијског преноса биће Силвана Грујић.

Пренос ће моћи да се слуша и на Првом програму Радио Београда. Слушаоце ће кроз евровизијски програм водити Катарина Епштајн и Николета Дојчиновић.

За све који не могу да прате радијски и телевизијски пренос, на Интернет порталу РТС-а из часа у час могу да читају текстуални пренос такмичарских вечери. 

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару