Читај ми!

#PZE22

Оливера Ковачевић: Исти услови за све учеснике Песме за Евровизију, у жирију истакнути стручњаци

Србија новог представника и песму за Евровизију у Торину бира на фестивалу кроз два полуфинала, 3. и 4. марта, а велико финале је 5. марта. Главна уредница Забавног програма РТС-а Оливера Ковачевић рекла је да ће у жирију бити најкомпетентнији стручњаци, а да све такмичаре очекују исти услови.

Гостујући у Београдској хроници, главна и одговорна уредница Забавног програма РТС-а Оливера Ковачевић, истакла је да је овај фестивал повод за радост, и да из године у годину, на конкурс стиже све више песама.

„Преко 150 песама се пријавило ове године, а 36 смо изабрали да се у две полуфиналне вечери окушају, да се такмиче", рекла је Ковачевићева.

Истакла је да је музички укус посебан таленат и да су због тога ангажовали све музичке уреднике РТС-а са Радио Београда, Телевизије и кабловских канала. 

„Сви музички уредници су били у селекционој комисији, њих 36, гласали, имали гласачке листиће, одабрали те песме", објаснила је Оливера Ковачевић.

Додаје да је обухваћен велики број аутора, да су се на конкурсу појавила позната имена наше музичке сцене, али и млади и талентовани људи.

„Биће занимљиво за све музичке укусе, од рокенрола до етно-музике, тако да ће овај фестивал заиста бити велик, грандиозан, много смо уложили у њега. Сви такмичари свој наступ пробају шест пута, то нема ни на великој Евровизији...", испричала је Оливера Ковачевић.

У сарадњи са Скај продукцијом, како каже, постигнуто је да је подигнут технички и технолошки стандард а Ковачевићева додаје да мисли да ће сцена бити најбоља до сада, и да су услови за све такмичаре - исти.

Све такмичарске песме могу да се чују на Јутјубу од 8. фебруара, а и преко стриминг платформе. Интересовање је највеће до сада, и у питању су милионски прегледи.

"Већ видимо по Јутјуб прегледима да су се издвојили неки фаворити, и сада су ту већ фанови, навијају једни за једне, други за друге. И она стара прича, сваки фестивал који ми радимо, и Песму Евровизије, увек прати прича, мислим, од када знамо - да ли је нешто намештено, да ли РТС намешта победу, да ли сам ја та која намешта победу некоме”, истакла је Ковачевићева.

Напоменула је да РТС овај фестивал ради ”због тога што нам је тешко да сами наместимо ту победу”.

”Када кажем - сами, то значи да нађемо некога, да изаберемо неког певача, да имамо одличну песму и да са том песмом направимо успех. То је било са Жељком Јоксимовићем, али Марија Шерифовић је победила на фестивалу када нас је представљала на Песми Евровизије. Дакле, ми овај фестивал радимо да бисмо олакшали посао, а не да бисмо намештали да би неко победио", изјавила је главна и одговорна уредница Забавног програма РТС-а.

Објаснила је да су чланови жирија компетентни људи из музичког света, композитори, аранжери, текстописци, музички уредници, професори на Академији.

Када је реч о избору чланова, наводи да се обавезно водило рачуна о томе да ли је неко у могућем сукобу интереса.

Када се после свих провера жири изабере, њихова имена се не објављују - док не гласају. Ковачевићева каже да је стручњацима које зове да буду у жирију то заиста велика част.

Њихова имена се не објављују да би се избегло узнемиравање, јер, како је нагласила „данас се суочавамо са лавином неких оптужби, инсинуацијама, што увек прати фестивал".

Од вечери посвећеној југословенској песми до италијанских канцона  

Победник се бира гласовима публике жирија у односу 50 одсто према 50 одсто. Гласа се скалом која има до 12 поена, а поштује се евровизијски правилник који је објављен на сајту РТС-а.

Када је реч о гостима фестивала, група Hurricane ће имати свој шоу, друго вече ће бити посвећено југословенској песми, и гост ће бити Данијел Поповић. Финале ће бити у знаку Италије, канцона и Санрема. Оркестар РТС-а ће свирати најпознатије италијанске композиције.

„Надам се да ће наши гледаоци уживати у ова три дана, и да ћемо изабрати представника Србије како доликује", рекла је Ковачевићева.

„Биле су примедбе како морају такмичари нешто да плаћају. Ми свима дајемо исте услове, исту сцену, могу да бирају у смислу графике, расвете и тако даље, остало је на њима. Реквизиту набављамо, али ако они желе нешто посебно да ставе на сцену, и њихов костим - то је њихово право", објаснила је уредница Забавног програма.

РТС преноси и „Песму Америке” 

Ковачевићева је додала да је њена обавеза као уреднице Забавног програма да обезбеди услове жирију да гласа, и напоменула да гласачке листиће оверава нотар, а да Комтрејд броји гласове публике.

У свету Евровизију гледа 350 милиона људи, а о популарности тог фестивала говори и чињеница да и САД покреће своје такмичење по узору и лиценци на европско музичко такмичење.

„Биће ове године у Лос Анђелесу такмичење и РТС ће то преносити. Почиње крајем марта, обавестићемо наше гледаоце о томе и моћи ће на РТС-у да прате и америчку, под наводницима, Песму Евровизије", најавила је Ковачевићева.

Присетила се такмичења за најбољу песму Европе у Београду, када је Марија Шерифовић Евросонг довела у Србију.

„Та организација велике Евровизије у Београду је била толико обимна, толико тешка, да сваки следећи пут кад је неко одлазио, Тијанић је, поздрављајући га говорио - Иди, са срећом и - немој да победиш", навела је Оливера Ковачевић.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару