Промоција књиге "Много више од игре"

Представљање књиге "Много више од игре" РТС Издаваштва и Фондације "Слободан Стојановић" о једној од најпопуларнијих серија "Више од игре" на овим просторима одржаће се у четвртак, 12. децембра у 18 часова у Галерији РТС, Таковска 10.

Јубилеј серије Више од игре снимљене према сценарију угледног телевизијског сценаристе и писца Слободана Стојановића (1937-2000) директан је повод за овај издавачки подухват у заједничкој продукцији РТС-а и Фондације „Слободан Стојановић".

Једна од најомиљенијих серија Телевизије Београд у режији Здравка Шотре, сада већ давне 1976. године а емитоване на простору бивше СФРЈ одвија се у у Градини, измишљеној варошици у Србији и прати збивања у периоду од 1931. до 1941. године. Серија бележи догађаје велике економске кризе, па препорода и онда судара са фашизмом и на крају устанка пратећи их у малој средини. Посебан сегмент серије чини и ривалство између два фудбалска клуба - „Грађанског" и „Радничког", где је лоптачка игра само повод, а све оно „више од игре" је суштина.

У њој су описане многе аутентичне личности из Пажаревца, родног града сценаристе ове серије, уочи Другог светског рата. Слободан Стојановић је, као и остали писци, у своја дела претакао догађаје и људе из своје околине, типове личности које је сретао у свакодневном животу.

На неке од ликова из ове незаборавне тв серије Слободана Стојановића Пожаревљани су поносни, за неке би више волели да нису били одавде, али су сви сложни око истине да је Више од игре слојевита прича, ванвремена и свима нама добро знана... Па, иако је свима добро позната, овако веродостојно је могао да је пренесе само прави мајстор, каквих је мало не само данас, него и кроз историју у свету драмске уметности. 

Четрдесет година је муњевито прошло, многи учесници, па и сам писац су нас напустили, али је ова тв серија остала актуелна, имала у свакој репризи огромну гледност и постала, засигурно, модел за телевизијску тачност и истинитост, две кључне особине драмског жанра, као и за глумачку игру, којој нема равне.  

Док чувену серију снимљену средином 70-тих гледаоци РТС могу управо да прате у високој резолуцији слике на Трећем програму РТС-а недељом од 21 час, о књизи и о делу сценаристе Слободана Стојановића говориће: редитељ Здравко Шотра, глумци Петар Божовић и Љиљана Драгутиновић, драматург Димитрије Војнов и приређивач издања Драгана Бошковић

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару