Одржана промоција књиге и диска "Вуче, вуче, бубо лења"

Дечије песме Радослава Граића сабранe у јединствени компакт диск и књигу са нотним записима. Представљање књиге и диска "Вуче, вуче, бубо лења" у издању Радио-телевизија Србије одржано је у сали Дечијег културног центра Београд у уторак, 04. децембра 2018. у 12 сати.

Током 50 година стваралаштва Радослава Граића настајала је музика за различите укусе - забавна, народна и - дечија. Поводом јубилеја аутора који је 30 година радио у Радио-телевизији Србије, ПГП РТС и РТС Издаваштво су недавно објавили троструки компакт диск и нотне записе дечијих песама које је Радослав Граић компоновао од краја шездесетих па до данас. Компакт-диск песама за децу и књига носе наслов „Вуче, вуче, бубо лења", по једној од најпознатијих дечијих песама на овим просторима. 

Књига „Вуче, вуче, бубо лења" садржи нотне записе 57 дечијих песама компонованих на стихове 24 песника. Поред тога, објављени су и текстови песама тако да је издање својеврсна антологија дечијих песника различитих генерација и усмерења. Књигу краси 14 илустрација Џоје Ратковић-Гавеле.

Све песме из збирке налазе се и на истоименом троструком компакт диску Продукције грамофонских плоча РТС.

Међу њима су и антологијске песме за децу - „Вуче, вуче, бубо лења", „Лако је пруту", „Моја бака", „Математика", „Здравица учитељу", „А ја бих да се играм" ...

Песме су компоноване на стихове наших еминентних песника - Љубивоја Ршумовића, Драгана Лукића, Добрице Ерића, Мире Алечковић, Божидара Тимотијевића, Милована Витезовића, Слободана Станишића, Пере Зупца и других. Извођачи ових дечијих песама су наши познати глумци и поп певачи: Драган Лаковић, Ђуза Стојиљковић, Бранко Милићевић - Коцкица, Ђорђе Марјановић, Зафир Хаџиманов, Владимир Чоби Савчић, Сенка и Бисера Велетанлић, Боба Стефановић, Миња Субота... Ту су и наши реномирани дечији хорови - „Колибри", Дечији хор РТС, „Чаролија", хор Дечијег културног центра као и талентована деца - солисти.

 Жеља ми је да нотни записи сабрани у књизи не буду искључиво комерцијално издање, већ да је дан део тиража као поклон буде упућен бројним школским и предшколским установама широм Србије, као и у дијаспори - пише у предговору књиге Радослав Граић.

На овај начин збирка ће бити значајан допринос аутора и издавача неговању истинске и квалитетне дечије песме.

Промоцији оба издања РТС-а у сали Дечијег културног центра Београд присуствоваће један број стваралаца који су сарађивали са Граићем: Љубивоје Ршумовић, Миња Субота, Бранко Милићевић -Коцкица, Слободан Станишић и издавачи. Уз видео инсерте музичких нумера из Програмског архива РТС-а, публика ће чути и извођаче неких од најлепших мелодија које потписује Радослав Граић.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару