Књига на дар - акција Радио Београда „Књига солидарности"

Програмска aкција Радио Београда „Књига солидарности“, среда, 7. новембар 2018 у Београду и Крагујевцу од 10 до 18 часова

Најстарија програмска акција Радио Београда „Књига солидарности" организује једнодневну размену књига са грађанима у среду, 7. новембра 2018. у холу Радио Београда у Хиландарској 2  и у редакцији дописништва у Крагујевцу у улици др Зорана Ђинђића 9. Циљ ове акције је помоћ у опремању библиотеке Прве крагујевачке гимназије која је настрадала у пожару почетком ове године. Водећи се крилатицом „имамо дар за даривање" слушаоци и гледаоци РТС-а тог дана могу да донесу једну, било коју, или више, књига из своје библиотеке, а заузврат ће добити једно издање РТС Издаваштва на поклон и биће уписани као донатори акције. На овај начин, сви који то могу даће лични, аутентични, допринос у опремању ове библиотеке а РТС са своје стране захвалиће појединцима на учешћу и подршци акције.

Деценијама слушаоци и гледаоци радија и телевизије донатори су акције „Књига солидарности" која за циљ има опремање школа и школских бибилотека широм наше земље. Од оснивања 6. октобра 1972. године „Књига солидарности" је јединствена активност наше медијске куће која има хуманитарну, културну и просветитељску мисију и стиже свуда тамо где се говори, чита и пише на српском језику.

Током протекле школске године тим који реализује „Књигу солидарности" предвођен уредником Михаилом Шћепановићем опремио је 7 библиотека у школама у Србији, уручено је преко 15.000 књига, а у појединачним акцијама помогли смо обнову библиотеке у манастиру Зочиште на Косову и Метохији и оснивању библиотеке у селу Вишњићево код Шида, месту у ком је умро и сахрањен Филип Вишњић. Акције су спроведене у сарадњи са Удружењем књижевника Србије а највећу помоћ пружиле су Библиотека Матице Српске из Новог Сада и Библиотека града Београда, као и већи број издавачких кућа. Највећи допринос акцији дали су грађани својим поклонима, гледаоци и слушаоци наше медијске куће.

У програмима „Књига солидарности" за ове четири деценије учествовала су најугледнија имена из свих области културног, просветног и уметничког стваралаштва. Свеукупно, до сада је сакупљено скоро три милиона књига, али и много школског прибора, техничких помагала и спортских реквизита, које су даривали бројни грађани, али и издавачи, институције, библиотеке, школе и организације.

До краја године предвиђене су још три акције.

Књига солидарности" је награђена Златним и Сребрним дукатом Вукове задужбине, плакетом „Подвиг године" Вечерњих новости и многим другим признањима, чију круну представља Вукова награда Културно-просветне заједнице Србије.

Више информација: Књига солидарности 011/655 2321, knjigasolidarnosti@rts.rs  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару