Промоција књиге "Тврђаве на Дунаву"

Представљање књиге "Тврђаве на Дунаву" у издању Радио-телевизија Србије и ИК Прометеј одржаће се у Галерији РТС у четвртак, 24. маја 2018. у 13 сати.

Књига Тврђаве на Дунаву произашла је из потребе да се широком кругу читалаца представе тврђаве које су грађене на обалама Дунава у Србији, а од којих су сачувани значајнији остаци. Ове тврђаве су међу најважнијим у Србији и говоре о историји ових простора, ратним дејствима, некадашњем животу, навикама, начину градње, развоју војне архитектуре. Иако се тврђаве често помињу у домаћој историографији и популарним публикацијама, о њима је детаљније ретко писано. Подаци о њима су често противуречни, а многи делови тврђава су и даље непознаница.

У књизи је представљено дванаест тврђава - Диана, Понтес, Бач, Сланкамен, Фетислам, Голубац, Смедерево, Рам, Кулич, Земунска, Београдска и Петроварадинска тврђава. Иако Бач није на самој обали, близина реке је својевремено условила његову градњу због чега је и ова тврђава уврштена у књигу. У овој публикацији се кратко говори и о тврђави Кулич, о којој нема пуно података. Њени остаци су тешко доступни на терену, а по досадашњим истраживањима утврђено је да је саграђена у исто, или приближно исто време са рамском тврђавом. У оквиру рамске тврђаве говори се укратко и о античким утврђењима који се налазе у близини Рама. Вишевековни развој тврђава на Дунаву приказују бројни сачувани историјски извори (писани, картографски и ликовни), као и резултати археолошких истраживања. Као највећа река Европе, која спаја велик број култура, народа, обичаја и поднебља, Дунав је био неисцрпна тема путописаца и гравера 18. и 19. века. У књизи су коришћени археолошки, историјски и други публиковани извори, истраживачки радови стручњака Републичког, Покрајинског, Београдског и регионалних завода за заштиту споменика. Такође коришћени су записи путописаца, народна предања и легенде, новински чланци. Детаљније су наведене историјске прилике у којима су тврђаве настале и развијале се, као и њихов архитектонски склоп, док је покретни археолошки материјал само кратко поменут...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару