Одржава се од 05.5. до 10.5.2015.

Визуелна математика - од стуктуре до уметности Ринус Рулофс

Центар за промоцију науке и Математички институт САНУ од 5. маја до 5. јуна 2015. четврти пут организују националну манифестацију „Мај месец математике (М3)“. У духу слогана „Ритам математике“, придружите се М3 бројевима и укључите у програме који се одвијају на највише локација и у сарадњи с највише партнера до сада – обиђите галерије, улице и тргове, посетите сале за предавања и трибине, погледајте филмове, откријте радионице...

Визуелна математика - од стуктуре до уметности Ринус Рулофс Визуелна математика - од стуктуре до уметности Ринус Рулофс

Мај месец математике – М3 2015.

Ослушните мај.

М3 звук се и овог маја чује широм Београда и Србије, из недеље у недељу отвара нове садржаје и пружа нова знања у ритму који прожима свет. Ритму математике.

М3 програм за 2015. отвара се изложбом радова угледног холандског уметника и математичара Ринуса Рулофса који долази у Србију након недавних поставки својих радова у Пољској, Јужној Кореји и Хонг Конгу. Велико име светске Art & Science сцене у Београду по први пут представља своје објекте, у славу недавно преминулог колеге Јаблана Славика. На самом отварању, перформанс бубњара Саше Ранковића покреће мајски ритам математике кроз Београд и Србију тумачећи оно што су први спознали чувени Питагорејци: истински лепа музика у себи увек има јасну математичку структуру!

Гостовање Ринуса Рулофса у Србији на трагу је великог европског пројекта Визуелна математика који је објединио најзначајније ауторе који у свом раду користе и повезују математику и уметничке дисциплине. Ринусово дело је најбољи показатељ успеха овог концепта, а сам аутор закључује да га увек и без задршке инспирише и води фасцинираност математиком и њеним структурама. За њега је то игра којом се стварају нове форме засноване на основним елементима. Облик који расте и развија се, и математика као алат у том чудесном процесу креације којим и сама постаје уметност кроз дело овог истакнутог уметника.

Током трајања изложбе, 6, 7. и 8. маја, аутор ће у простору Галерије водити и неколико радионица намењених ђацима београдских школа, док ће 9. маја, у Малој сали Коларчеве задужбине одржати предавање на тему Визуелна математика. У Галерији РТС-а своје радионице ће реализовати и наша млада математичарка Анђелка Симић која примењује геометрију у изради накита и обликовању декоративних елемената.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару