Одржава се од 23.12. до 23.01.2015.

Мултимедијална изложба "Померање граница"

За разлику од неких мање отворених покушаја у нашој још увек помало конзервативној уметничкој средини да се коначно истопи оштра граница која је, пре око век и по - до два, у естетици и критици установљена између "чисте" и "примењене" ("декоративне") уметности, мултимедијални пројекат "Померање граница" за тему има дефинитивно и бескомпромисно брисање линије раздвајања.

Две ауторке ове комплексне манифестације, Снежана Пешић Ранчић и Маја Гецић, дугогодишње су, и за своја врхунска достигнућа више пута награђиване истакнуте чланице секције Текстил и савремено одевање (ТИСО) Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије (УЛУПУДС).

Многобројне живе активности које су осмислиле, и које ће око Нове године сигурно обрадовати љубитеље текстила, пратиће и богато илустрован каталог. У њему ће се, поред пропозицијама од сваког уметника захтеваног текстуалног, несвакидашњег програмског образложења концепције сопственог рaда, штампати и биографије свих тих, од стране стручног петочланог жирија одабраних учесника: 24 излагача и 6 предавача. Иначе, конкурс је претходно до 1. октобра био отворен за све чланове УЛУПУДС-а и других репрезентатвних професионалних удружења, као и за студенте уметничких школа и факултета.

Динамична догађања ће свој формални почетак имати у уторак 23. децембра у 19 часова, и то свечаном доделом награда најбољим учесницима, а брзим ритмом ће се смењивати читав месец, све до 23. јануара 2015. Место одржавања је јединствено и сасвим примерено: Изложбени хол Радио-телевизије Србије у Београду, у Таковској 10. 

Већ и сами наслови неких предавања, неретко и отворено провокативни, буде пажњу: "Одећа богатих и сиромашних / Симболичка значења и психолошки аспекти одеће из друге руке - Second Hand", "Футуристичке визије постмодерног дизајнера", "Текстилно-фотографски објекти", "Ткање ерудиције", "Све за дизајн/дизајн за све", "Текстил као медијум за дисперзовање идеја"... Потом, убрзано се припремају текстилне радионице, бесплатно отворене за све посетиоце и једноставно, као у "Политикином забавнику", насловљене са - "Текстилне вештине од 7 до 107 година".

Интенција двеју коауторки је, у ствари, била покушај да једним поводом, расписаним конкурсом и изложбом која га подржава, испровоцирају релаксирање тог разграничења између "чисте" и "примењене" ликовне уметности, једне неспорно провидне мембране која, ионако све тања на прелазу два миленијума - још увек збуњује публику, без обзира на степен њеног образовања.

Полазиште је ваљало да буде у области текстила и одевања, али и не обавезно само отуда. Много важније је било да очекивана дела својом јасно демонстрираном, или тек наговештеном трансцеденцијом бар покушају да надиђу ковенционални приступ и поимање традиционалног и/или модерног.

Циљ пројекта је да, на различите начине, прикаже и приближи широкој публици нове аспекте актуелног уметничког истраживања, што кроз изложбу, што кроз наведена дешавања, пројекције, панел дискусијe и веселе едукативне воркшопове.

Генерално, тежиште пројекта је на оживљавању помало онемоћале и обесхрабрене уметничке сцене, те у привлaчењу младих стваралаца да се на свој, савременом добу примерен начин укључе у развејавање стваралачких, а понајпре уметничких стереотипа, као и да дају допринос промени односа наше публике и посетилаца према "жанровским" изложбама.

Учесници изложбе

АВРАМОВИЋ Марија, АНТОНИЈЕВИЋ Велибор, АРАЛИЦА Ђорђе, БОРОВИЋ Гала, ВУЈОШЕВИЋ Петар, ГЕЦИЋ Маја, ДРАГУТИНОВИЋ СОКОЛОВСКИ Ивана, ИВКОВ Слободан, ЈЕЛАЧА Тамара, КОСТИЋ Марина, КОЦАРЕВА РАНИСАВЉЕВ Марина, КУПРЕШАНИН Драгана, ЛАЛИЋ Александра, МАНДИЋ Божидар, МИЛОЈЕВИЋ Слађана, НИКОЛАЈЕВИЋ Драгана, НИКОЛИЋ Јелена, НИКОЛИЋ Катарина, ПАУНОВИЋ РАЈШИЋ Милана, ПЕЈОВИЋ Весна, ПЕШИЋ РАНЧИЋ Снежана, ПУЛАИ Арпад, РАМУЈКИЋ Вахида / ДОШЉАК Дејан / КРУГЛАНСКИ Авив, РОСИЋ Соња, ЦВЕТКОВИЋ Златко, ЦИЦОВИЋ Ана, ЧОМОР Снежана

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару