Одржава се од 2.12 - 14.12.2013.

Изложба конкурсних радова за идејно решење спомен-обележја страдалим радницима РТС-а

У Великој галерији - холу РТС-а у Таковској 10 отворена је изложба конкурсних радова за идејно решење спомен-обележја страдалим радницимa РТС-а.

Присутнима су се обратили в.д. генералног директора РТС-а Никола Мирков и председник жирија за одабир радова проф. Спасоје Крунић.

На изложби која је отворена до 14. децембра изложено је 34 приспела рада предатих према задатим пропозицијама и програму конкурса, међу којима и награђени.  
Градска Управа града Београда- Агенција за инвестиције и становање, породице настрадалих радника Радио-телевизије Србије у НАТО бомбардовању зграде РТС-а 1999. године, Радио-телевизија Србије и Друштво архитеката Београда расписали су Јавни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења Спомен -обележја страдалим радницима РТС-а у Абердаревој 1 у Београду. 
Смисао уметничког и програмског решења је достојно обележавање попришта трагедије радника РТС-а. Простор у коме ће бити будуће спомен-обележје чине део оштећеног објекта РТС-а и слободни простори у непосредној близини објекта.         
Подсећамо да је конкурс био расписан као двостепени 23. јула 2013. године, а крајњи рок за предају радова у првом степену конкурса је био уторак, 24. септембар 2013.
Укупно је стигло 40 конкурсних радова (од којих је 34 одговорило задатим Пропозицијама и Програму конкурса). По завршетку жирирања првог степена 07. 10. 2013. а у складу за Пропозицијама конкурса, жири је издвојио следећа четири рада за учешће у другом степену: рад са ауторском шифром 17913 аутора Иване Барандовски, Бранка Белаћевића, Владимира Цвејића и Петра Стелкића, рад са ауторском шифром 23499 аутора Марка Петровића, рад са ауторском шифром 50607 аутор:  Студио Неоархитекти: Снежана Веснић, Владимир Миленковић, Татјана Стратимировић, са сарадницима  Марија Миковић, Жељко Петковић, Михајло Поповић, Дејан Тодоровић и  рад са ауторском шифром 23111 аутора Анђеле Карабашевић и Владислава Суџума.
Аутори четири одабрана рада позвани су на разговор са жиријем и дат им је рок од 30 дана за дораду конкурсних  радова у другом степену. 
Рок за предају радова у другом степену је био 12.11.2013.године.
Потом се жири састао у више сеанси и 20. 11. 2013. одлучио да  додели следеће награде: (резултати су објављени дана 21.11.2013. на РТС-у и веб сајту Друштва архитеката Београда).

Прву награду  добио је рад са ауторском шифром 50607 - радна шифра 15/II  у износу од нето 300.000,00 динара : 
Аутор:  Студио Неоархитекти
Снежана Веснић, дипл.инж.арх., Владимир Миленковић, дипл.инж.арх., Татјана Стратимировић, дипл.инж.арх.
Сарадници: Борис Шево, дипл.инж.арх., Марија Миковић, дипл.инж.арх, Жељко Петковић, дипл.инж.арх, Михајло Поповић, дипл.инж.арх, Дејан Тодоровић, дипл.инж.арх, Александар Орозовић, дипл.инж.арх.
Консултант за конструкцију: проф.др Михајло Самарџић

Другу награду добио је рад са ауторском шифром 23111 – радна шифра 37/II у износу од нето 200.000,00 динара:
Аутори: Анђела Карабашевић, маст.инж.арх., Владислав Суџум, студ.маш.инж.

Трећу награду је добио рад са ауторском шифром 17913-  радна шифра 02/II у износу од нето 150.000,00 динара  :
Равноправни ауторски тим:  Ивана Барандовски, дипл.инж.арх., Бранко Белаћевић, дипл.инж.арх., Владимир Цвејић, дипл.инж.арх., Петар Стелкић, дипл.инж.арх.

Жири конкурса је радио у саставу: 
Председник жирија: 
проф. Спасоје Крунић, дипл.инж.арх., Универзитет у Београду, Архитектонски факултет; 
Чланови жирија: 
− Доц. Александру Вуја, дипл.инж.арх., Универзитет у Београду Архитектонски факултет, 
− Мр Дејан Васовић, дипл.инж.арх., помоћник градоначелника– градски архитект, 
− Слободан Митровић, дипл.инж.арх., РТС, 
− Татјана Виденовић, дипл.инж.арх., Завод за заштиту споменика културе града Београда, 
− Милинка Јовановић, представник породица погинулих, 
− Мирослав Медић, представник породица погинулих; 
Заменици чланова жирија: 
− Мр Жаклина Глигоријевић, дипл.инж.арх., Урбанистички завод Београда, 
− Предраг Урдаревић, дипл.инж.арх., Агенција за инвестиције и становање. 



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 11. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару