Одржава се од 5.11 - 15.11.2013

Петар II Петровић Његош

Владика и песник, владар и мислилац, 200 година од рођења

"Ни до данашњег дана нема цело Српство два Његоша", написала је у својој чувеној књизи "Његошу. Књига дубоке оданости" српска књижевница Исидора Секулић.

Ове године, првог новембра по јулијанском календару, навршава се 200 година од рођења Петра II Петровића Његоша, најсјајнијег и најмисаонијег српског песника свих времена.

Радио-телевизија Србије и Српско библиофилско друштво овај значајан јубилеј обележиће изложбом првих и ретких издања Његошевих књига у Галерији-холу РТС, 5. новембра у 18 часова.

Изложбу ће отворити проф. др Мило Ломпар, а присутнима ће се обратити и Срђан Стојанчев, председник Српског библиофилског друштва. 

 На поставци (Владика и песник, владар и мислилац) биће изложено, осим оригиналног првог издања Горског вијенца из 1847. године и оригинална прва издања "Луча микрокозма" из 1845., "Лажни цар Шћепан Мали" из 1851. године и "Слободијада" из 1854. године.

Посетиоци изложбе, поводом Његошеве годишњице рођења видеће и бројна издања "Горског вијенца" која су штампана до 1944. године. Међу њима посебо се издваја књига која је изашла у Новом Саду 1860. године за коју се сматра да је и ређа од првог издања, као и две литографије са ликом  Његоша, нашег познатог сликара из средине деветнаестог столећа, Анастаса Јовановића које су штампане у Бечу 1852. године и 1850-1851. године.

Ова изложба откриће нам и до сада скривену тајну стару неколико деценија о бившем власнику изложеног првог издања "Горског вијенца" из 1847. штампаног у Бечу. Наиме, у току рестаурације и конзервације књиге откривено је да је она припада познатом песнику Милану Ракићу, о чему постоји и песников запис.

Затим, међу изложеним књигама и литографијама биће и једна која се први пут појављује у јавности. Реч је о московском издању "Псалтира" из 1828. године које је Његош добио од руског цара приликом посете Русији.

Аутор изложбе је Срђан Стојанчев, аутор поставке Петар Ђиновић. 

                       Овде можете погледати/преузети каталог изложбе 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 11. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару