Читај ми!

Могућ бојкот наставе

Из Удружења "Стоп дискриминацији" поручују да се бојкот наставе у Црној Гори неминовно намеће. Деци није омогућено основно људско право - право на матерњи језик, рекао је Дарко Рашовић, председник Удружења.

Дарко Рашовић, председник Удружења "Стоп дискриминацији", које се залаже за заштиту српског језика у Црној Гори, изјавио је да се бојкот наставе неминовно намеће, уколико се не омогући право на образовање на српском језику и додао да тренутно деци није омогућен равноправан положај у образовању на матерњем језику.

"Уколико не дође до политичког договора, моја деца неће ићи у школу, јер нећу дозволити наметање језика и дискриминацију своје деце", рекао је Рашовић. Он је осудио претње Министарства просвете Црне Горе да ће, у случају бојкота наставе, санкционисати наставнике, родитеље и ђаке.

"Према нашим информацијама, одзив на бојкот биће добар, а то знају и у Министарству просвете, јер ће поједине школе у Беранама, Пљевљима и на подручју Грбља бити потпуно блокиране. Зато нас њихове претње не изненађују", додао је Рашовић.

Рашовић сматра да претња Министарства просвете представља покушај застрашивања грађана, што је, како је навео, показатељ недостатка демократије у Црној Гори.

Одбор за школовање на српском језику позвао је раније на бојкот наставе у црногорским школама, док се не омогући право образовања на српском језику, јер је право образовања на матерњем језику основно људско право.

Црногорска власт и опозиција безуспешно преговарају о томе који ће језик учити и како ће се звати наставни предмет. Опозиција је подршку изборном закону условила изједначавањем српског и црногорског језика у образовном систему.

За усвајање изборног закона, што је први услов Брисела да Црна Гора добије датум преговора о пуноправном чланству у Европској унији, потребна је двотрећинска већина у парламенту. Ванредна седница Скупштине Црне Горе о изменама Закона о општем образовању раније је заказана за 2. септембар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи