Читај ми!

Кочићеви дани

У Београду, Бањалуци и на Змијању, у селу Стричићи, родном месту великог српског писца Петра Кочића, од 21. до 28. августа одржавају се Кочићеви дани 2011.

Као и сваке године, последњи дани августа (21. до 28. август) припадају Петру Кочићу: у Београду, Бањалуци и на Змијању, у селу Стричићи, родном месту великог српског писца. Добитник "Кочићеве награде 2011" је академик Драгослав Михаиловић.

У Београду су писци из Бањалуке положили цвеће на гроб Петра Кочића, као и пред његов споменик у Чубурском парку, а своје стихове у славу писца говорили су у Удружењу књижевника Србије. На тој књижевној вечери под већ традиционалним насловом "Змијање у Београду, Српска у Србији", које је ове године организовало Удружење књижевника и Представништво Републике Српске у Србији, ауторима из Бањалуке: Стевки Козић Прерадовић, Мирку Вуковићу и Ранку Павловићу придружиле су се колеге Ратко Поповић с Косова и Метохије и Мирјана Булатовић и Драган Колунџија из Београда.

У петак, 26. августа, потомци Петра Кочића, праунука Весна Аћимић и њена деца Наташа и Стефан, заједно са књижевницима из Бањалуке, Београда и са Косова и Метохије, понеће у Гомионицу код Бањалуке икону Петра Кочића - св. Игњатије - на дар манастиру у којем се Петров отац, свештеник Јован Кочић, оставши удовац, закалуђерио (отац Герасим, 1879) и у којем је, две године потом, Петар стекао прво образовање.

Иначе, Кочићеви дани 2011. су свечано отворени у недељу, 21. августа у Бањалуци, у парку Петра Кочића, пригодним културно-уметничким програмом, а у Банском двору је отворена изложба радова са Ликовног саборовања "Змијање 2011", на којем је, у Бронзаном Мајдану учествовало девет сликара из Србије и Републике Српске. У Банском двору је одржан округли сто о нобеловцу Иви Андрићу, где су учествовали аутори и критичари из Србије и Републике Српске. Круна књижевних програма Кочићевих дана ће бити свечана академија у суботу у великој дворани Банског двора, на којој ће, после речи добитника "Кочићеве награде 2011", академика Драгослава Михаиловића, учествовати писци из више европских земаља. Награду "Змијање" добио је Милан Анђелковић, ученик Основне школе "Петар Кочић" у Брњаку, Општина Зубин Поток, Косово и Метохија. Централна свечаност је Кочићев збор на Змијању, у недељу, 28. августа, са богатим културно-уметничким и забавним програмом, где је и традиционална бодљавина бикова за награду "Јаблан".

Кочићеву награду до сада су добили: Миодраг М. Вулин (1992), Никола Вуколић (1993), Милорад Павић (1994), Никола Кољевић (1995), Ђуро Дамјановић (1996), Сретен Вујковић (1997), Добрица Ћосић (1998), Добрица Ћосић (1998), Радослав Братић (1999), Бранко Милановић (2000)Јован Радуловић (2001), Душко М. Петровић (2002), Ранко Прерадовић (2003), Милорад Екмечић (2004), Милорад Екмечић (2004), Милован Витезовић (2005), Ранко Рисојевић (2006), Ранко Павловић (2007), Предраг Лазаревић (2008), Стеван Тонтић (2009), Миленко Стојичић (2010), Драгослав Михаиловић (2011).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи