Читај ми!

Лакше до диплома

У Аустрији се припрема закон који ће омогућити брже и једноставније признавање стручног знања стеченог у иностранству, а нострификацију усагласити са потребом за одређеним кадровима. Требало би да нострификација и признавање диплома буду у надлежности струковних институција.

Стручно образовање стечено у иностранству убудуће ће у Аустрији бити признавано брже и на мање компликован начин, а нострификација ће бити усаглашена са потребом за одређеним кадровима, најављују из кругова аустријске владе.

Министар науке Аустрије Карлхајнц Техтерле припрема, на иницијативу Себастијана Курца, државног секретара за питања интеграција, предлог закона, о коме ће се парламент изјаснити до краја ове године.

Централна тачка тог законског предлога садржаће захтев да нострификације и признавања диплома стечених у иностранству не буду више у надлежности универзитета већ струковних институција попут лекарске коморе, адвокатске коморе или коморе архитеката.

Признавања ће, према тим плановима, бити ослобођена компликованог бирократског поступка и прилагођена потребама стручне свакодневице.

Такође, при том поступку захтеваће се и довољно знање немачког језика.

Универзитети би, како се истиче, имали надлежност проверавања страних диплома само у случају да подносилац захтева жели да се упише на неку од високих школа у Аустрији.

Министар за социјална питања Аустрије Рудолф Хундсторфер сматра да је тај предлог сужен, јер се њиме обухватају олакшице само за признавање универзитетских диплома. Он је мишљења да би исто требало да важи и за занатлије.

Курц, међутим, каже да је планирано да се учини и то , а да је једноставније признавање универзитетских диплома само први корак у том смеру.

Он је, са тим у вези, најавио и разговоре са министарком образовања Аустрије Клаудијом Шмид, министром здравља Алоизом Стегером, као и министром Рудолфом Хундсторфером.

"Залагање је кључ интеграције", гесло је државног секретара за питања интеграције, који је најмлађи члан аустријске владе.

"Зато је консеквентно да се залагање призна и зато желимо да, што је могуће пре, остваримо олакшице за придошлице које су спремне да доприносе и да се залажу", подвукао је он.

Иначе, 12,3 одсто имиграната из бивше Југославије поднело је захтев за признавање диплома, произилази из последње статистике о нострификацији факултетских диплома у Аустрији којом су обухваћени сви видови образовања, а која датира из другог квартала 2008. године.

Тада је 17,7 одсто имиграната поднело одговарајући захтев за признавање дипломе.

Највише је било Немаца (30,6 одсто свих имиграната из Немачке). Укупно је то учинило 30,2 одсто имиграната из петнаест земаља Европске уније. Уз то, и 22,5 одсто оних из нових земаља Европске уније, 12,3 одсто из земаља бивше Југославије и 18,6 одсто из осталих такозваних трећих земаља.

Одобрено је 85,6 процената поднетих захтева, а када је реч о немачким имигрантима, та бројка износи чак 94,6 процената.

Додатне испите је морало да даје 27,5 одсто особа са дипломама признатим из иностранства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи