Читај ми!

Отворено писмо Ангели Меркел

Представници удружења избеглих и прогнаних Срба из Хрватске упутили су отворено писмо канцеларки Ангели Меркел, у коме траже подршку Немачке за остваривање станарских, имовинских и људских права која су им ускраћена у Хрватској.

Представници удружења избеглих и прогнаних Срба из Хрватске упутили су отворено писмо  канцеларки Ангели Меркел, у коме се тражи подршка Немачке за остваривање станарских, имовинских и људских права која су им ускраћена у Хрватској, заједно с текстом Бечког споразума о сукцесији и Извештајем о неиспуњавању захтева садржани у Петицији избеглих и прогнаних Срба из Хрватске, саопштила је Коалиција удружења избеглица у Србији.

Ангела Меркел разговора са највишим српским званичницима у Београду, а из Коалиције подсећају да се њена посета поклапа с петнаестом годишњицом потписивања Споразума о нормализацији односа Србије и Хрватске.

Тим споразумом, који је потписан 23. августа 1996. године, земље потписнице су се, између осталог, обавезале да ће обезбедити услове за слободан и безбедан повратак избеглих и расељених, да ће им бити враћена имовина коју су поседовали, односно исплаћена накнада за уништену, оштећену и несталу имовину.

У отвореном писму прогнани и избегли Срби траже подршку Немачке за њихов предлог да Европска унија дефинише конкретне мере које ће предузети у случају да Хрватска у наредне две године, колико ће бити под мониторингом пре уласка у Унију, не испуни све преузете обавезе.

Према њиховом предлогу, утврђене мере би биле на снази док сва питања из Поглавља двадесет три о правосуђу и основним људским правима, али и осталих поглавља, не буду решена на свеобухватан и правичан начин.

Прогани и избегли Срби траже да Меркелова с истим циљем подржи и њихов предлог о отварању суштинског дијалога, уз посредовање Европске уније, између Србије и Хрватске, а на основу Споразума о нормализацији односа и Бечког споразума који су обе земље прихватиле.

Бечки споразум потписали су представници држава насталих на подручју бивше Југославије 2001. године, а Анексом Г под називом "Приватна својина и стечена права" обавезале су се да ће свим грађанима бити заштићена и враћена права која су имали на дан 31. децембра 1990. године, а сви уговори склопљени у ратном периоду под притисцима и претњама, биће ништавни.

Хрватска у највећој мери није испунила обавезе из та два међународна споразума, истакнуто је у саопштењу Коалиције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи