Читај ми!

Конзулат је могао да интервенише

Влада Србије је затражила од америчког суда у Невади да спречи извршење смртне казне над држављанином Србије који је осуђен за убиство. Србија се позива на чињеницу да је осуђеном ускраћена конзуларна помоћ.

Влада Србије је затражила од америчког суда да спречи извршење смртне казне над држављанином Србије Аврамом Ником. Београд тврди да Конзулат Србије није био информисан о хапшењу Нике 1994. године, што налаже међународно правo. У допису суду у Риноу, у Невади, Влада Србије је навела да би Конзулат, да је обавештен, пружио Ники помоћ која би га могла спасти погубљења.

Ника (41), по националности Ром, чека извршење смртне казне у затвору "Илај" због убиства човека који га је 1994. године примио у своја кола на аутопуту. Ника још није исцрпео све правне лекове. У допису Владе Србије се наводи да су права Нике "нарочито повређена неуказивањем конзуларне помоћи, јер он не говори енглески и не познаје амерички правни систем и културу".

Пошто Конзулат није био обавештен о Никином случају, на суђењу нису били изнети докази у његову корист: да је он породичан човек који мукотрпно ради, а живи у беди и трпи дискриминацију јер је Ром.

Државни тужилац Дик Гамик рекао је АП-у да 1994. године није било Конзулата који би се могао контактирати, јер је Југославија земља из које је Ника потицао - пролазила кроз драстичне промене. Србија тада није била самостална држава, а друге земље региона су настајале и нестајале.

"Да су били тако љубазни да нам објасне којем конзулату је требало да се обратимо, питање би било покренуто. Нисмо имали кога да контактирамо, није било конзулата; постојала је физичка немогућност да урадимо оно што је он захтевао од нас", рекао је Гамик.

Ово је први пут да Србија користи своја права из Међународне конвенције о конзуларним односима, саопштила је организација за заштиту затвореничких права Риприв, са седиштем у Лондону.

"Држава Невада мора да се суочи са својим пропустима у овом случају и да нареди ново суђење", рекла је портпаролка ове организације, додавши да је Конзулат Србије могао Ники да обезбеди превод, правне савете и кључне доказе у његову корист.

Адвокат Мајкл Песцета, који Нику брани по службеној дужности, изјавио је да ће суд морати да одлучи да ли је његовом клијенту нанета штета тиме што није имао приступ конзуларним услугама своје земље.

Ника је осуђен на смрт јер је Едварда Смита, човека који га је повезао на путу, устрелио у чело из непосредне близине.

Случај Ника, није први у коме се нека страна влада жали, јер њеним држављанима амерички судови нису омогућили контакт са конзулатом. Прошлог месеца Мексико је тражио да се, из истог разлога, заустави извршење смртне казне над једним Мексиканцем у Тексасу, али је то одбачено и он је погубљен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи