Изборни закон у Црној Гори под знаком питања

Састанак представника Социјалистичке народне партије (СНП) и Нове српске демократије(НСД)са црногорским премијером Игором Лукшићем заказан за понедељак. Представници СНП-а и НСД-а условљавају усвајање Закона о избору одборника и посланика добијањем статуса службеног језика за срспки језик у Црној Гори.

Опозиционе странке у Црној Гори најавиле су да неће одустати од својих изричитих захтева да се српском језику призна статус службеног језика и да се црногоско држављанство одобри свима који се налазе на бирачким списковима.

Такве ставове, као и услов да подрже усвајање Закона о избору одборника и посланика, уочи очекиваног сутрашњег састанка са премијером Игором Лукшићем саопштиле су Социјалистичка народна партија (СНП) и Нова српска демократија(НСД).

Доношење тог акта један је од кључних услова да Европска комисија на јесен Црној Гори одобри почетак преговора за приступање Европској унији. До сада је шест пута пропао покушај усвајања изборног закона, јер је за то неопходна двотрећнинска већина у парламенту, што владајућа коалиција не може сама да обезбеди.

Своје услове за подршку изборном закону раније су поставиле и странке које заступају Албанце у Скупштини Црне Горе. Оне траже да се у изборном закону задржи решење по коме би те партије имале загарантованих пет посланичких мандата у државном парламенту.

Владајућа коалиција је све опозиционе захтеве оценила као уцену. Указала је, такође, да се не може променити статус српског језика без промене Устава Црне Горе који је службени статус предвидео само за црногорски језик.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи