Читај ми!

Православни дечји сабор

На Цетињу одржан Дванаести православни дечји сабор. Овим догађајем је обележено 160 година од смрти Петра II Петровића Његоша, као и 300 година од успостављања духовних и дипломатских веза Црне Горе и Русије. Гости деце Црне Горе била су деца из Шапца и Кикинде.

Под слоганом „Земља слави свога Спаситеља" на Цетињу је у четвртак у организацији Митрополије црногорско-приморске, одржан XII православни дечји сабор уз учешће преко хиљаду малишана из свих крајева Црне Горе, као и гостију из Шапца и Кикинде.

Ове године сабор је био посвећен 160. годишњици упокојења Митрополита Петра II Петровића Његоша и 300. годишњици успостављања духовних и дипломатских веза Црне Горе и Русије.

Манифестација је почела Светом архијерејском литургијом у Цетињском манастиру коју је служио митрополит црногорско-приморски Амфилохије са свештенством Митрополије.

Ове године се обележава триста година успостављања духовних и дипломатски веза са Русијом, нагласио је митрополит Амфилохије.

„Те везе још дуже трају, јер смо истог коријена, и духовнога и језичкога, сродни смо по крви, словенски народи. Како са Русијом, тако и са Украјином, са Кијевом, са којим је Црна Гора и наша Црква увијек имала велике духовне везе, а последњи Светитељ наше Српске православне цркве преподобни Симеон Дајбабски, иначе родом одавде са Цетиња, од Поповића цетињских, био ученик Кијевске духовне академије".

Потом су малишани показали своје знање из веронауке кроз игроказе, рецитовање, хорско и соло певање, ликовну радионицу, квизове знања и друге облике дечјег стваралаштва.

Историчар Предраг Вукић је деци одржао предавање о животу и раду Петра II Петровића Његоша.

За најбољег вероучитеља проглашен је јереј Немања Кривокапић из Котора. Прво место у квизу знања припало је школи веронауке из Кикинде, друго школи веронауке при Саборном храму Васкрсења Христовог из Подгорице, а треће школи веронауке при манастиру Светог Николе на Врањини.

Најбољим дечјим хоровима припале су плакете, а то су „Преподобна мати Ангелина" из Никшића и Хор Светог Николе из Бијелог Поља.

Сабору су присуствовали амбасадори Русије и Украјине у Подгорици Андреј Нестеренко и Оксана Сљусаренко.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи