Читај ми!

Кристијансанд од срца

Мала српска заједница у Кристијансанду на југу Норвешке, сакупља средства за подизање цркве Светог Димитрија Солунског. Уједно, два вртића за децу, на овој општини, у септембру ће реализовати пилот пројекат "Развој биолошких потенцијала код деце".

Гост Програма за дијаспору у току овог лета био  је др Бранимир Симић који већ двадесет година живи у Норвешкој. Сада је на југу Норвешке, где активно доприноси добробити српске заједнице у Кристијансанду, која на територији шире околине броји око 800 чланова.

„Реч је о новој, пре свега, младој емиграцији са малом децом. Сви су запослени. У жељи за очувањем наше вере, традиције, културе, а пре свега заједништва, од општине смо купили плац у ширем центру града за изградњу цркве Св. Димитрија Солунског. То ће бити први православни храм на територији Скандинавије који је грађен из темеља", истиче Бранимир Симић.

Плац за будућу цркву има 1.300 квадратних метара и на њему се налази парохијски дом у којем се тренутно обављају богослужења. Парохијски свештеник је протојереј ставрофор Тодор Мишковић, а темељ за изградњу цркве освештао је владика Доситеј.

„С обзиром на то да изградња цркве зависи од донација наших грађана, користим прилику да позовем све наше људе да помогну изградњу овог храма", каже др Симић.

Иначе, Бранимир Симић је доктор медицине рада. У једном од својих пројеката скренуо је пажњу на то да авиомеханичари који раде на борбеним авионима често обољевају од дисплазије јетре, због састојака који се стављају у гориво.Такође, осмислио је и систем заштите на раду за запослене на пословима компостирања биолошког отпада. Посебно истиче јединствени пројекат у свету самоболовања до педесет дана, без правдања лекара, а са стопроцентном новчаном исплатом.

Др Симић је ангажован и на пројекту Развоја биолошких потенцијала код деце, чији је аутор др Ранко Рајовић, члан Комитета светске МЕНСЕ за даровиту децу. Гостујући у Програму за дијаспору РТС-а др Симић је најавио спровођење српског пројекта у Норвешкој.

„Реч је о програму који се базира на физиолошким особинама развоја нервног система. Наиме, показало се да је најзначајније извршити рану стимулацију нервног система у смислу побољшања касније функционалности и предупређивања болесних стања као што су: дислексија, поремећај учења, хиперактивност...

Припремни семинар одржан је током марта и априла 2011, и већ су уговорена два вртића у којима ће у септембру бити организовани пилот пројекти. Жеља нам је да се цела општина Кристијансанда укључи у овај програм, као и цела земља. Биће то српски пројекат у Норвешкој", рекао је др Симић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи