Читај ми!

Попис у Аустралији

Српска амбасада у Аустралији и представници Српске православне цркве са Петог континента позивају све са простора бивше Југославије који имају српско порекло да се упишу као Срби.

Поводом пописа у Аустралији, владика Иринеј, епископ аустралијско-новозеландски је рекао да по интерној црквеној статистици постоје процене да тренутно у Аустралији живи преко 200.000 Срба, с тим што је на претходном попису уписано укупно 97.500 Срба.

"Срби православне вере су као православна заједница у Аустралији друга по величини заједница. На првом месту су Грци, а затим смо ми Срби. Пошто нас, према нашим статистикама, има око 200.000, ми представљамо један одсто целокупне аустралијске популације, што се никако не сме занемарити", рекао је еписком Иринеј у изјави за РТС Сателит.

Епископ Иринеј говорио је о значајном месту које српска заједница заузима у Аустралији и управо због улоге коју има у политичком и јавном животу ове земље, истакао је важност да се наша популација одазове на попис и изјасни као Срби, а они који су православне вере, као Срби православци. 

"На тај начин постајемо заједница која ће се слушати и која може да утиче на јавно мњење, заједница која ће заслужити место на свим нивоима јавног друштва и тога ради, ја као епископ Српске православне цркве, позивам све наше вернике да изврше оно што је њихова обавеза, по свести и по савести њиховој, да се упишу на попис и да се определе као Срби православне вере. Без тога, бићемо овде само у сенци и ни од каквог значаја. Мени је јако важно да се покажемо као Срби који су део одговорног друштва", апеловао је Иринеј.

Неда Малетић, амбасадор Републике Србије у Аустралији, у изјави за Сателитски програм РТС-а, позвала је све људе српског порекла да се одазову позиву на попис и изјасне као Срби.

„Важност тог пописа тешко је довољно нагласити, зато што органи Републике Србије немају могућност да сазнају тачан број људи српског порекла који живе у Аустралији. Нама је важно да се наши људи овде одазову аустралијском попису, како би органи Републике Србије могли на одговарајући начин да ускладе конзуларне услуге том сегменту наше популације", истакла је амбасадорка Малетић. 

Малетићева је, такође, нагласила да онолико колико је јака заједница, толико има шансе да у оквиру аустралијске популације оствари своје циљеве и одређене бенефиције.

"Уколико покажемо да смо јачи, уколико пређемо магичну бројку од 100.000 људи који се изјасне да им је порекло српско на овом попису, утолико смо значајнији као заједница. Порука Амбасаде Србије свим људима српског порекла и свима који долазе са подручја бивше СФРЈ, а чије је порекло српско, јесте да без устезања заокруже, односно упишу да су Срби, као одговор на питање број 18, да бисмо знали колико нас заиста има у Аустралији", изјавила је за РТС Сателит Неда Малетић.

Раније је Амбасада Србије у Аустралији издала упуство о попису које је објављено на подсајту РТС Сателит. 

"Недвосмислено одговорите са "Serbian" на питања која се односе на порекло, религију и језик".

Уколико сте српске националности, потребно је да на питања која се односе на порекло, религију и језик одговорите недвосмислено са "Serbian" за себе и чланове своје породице. Питања на која треба да обратите пажњу су: 12, 16, 18 и 19, с тим да је питање под бројем 18 најважније за утврђивање српског порекла.

На питање бр. 12: „In which country was the person born?" упишите без устезања име државе у којој сте рођени, без обзира на то да ли се ради о Србији, Аустралији, некој трећој земљи, или некој од новонасталих држава са подручја бивше СФРЈ (Croatia, Macedonia, Bosnia and Herzegovina, Montenegro, Slovenia).

На питање бр. 16: „Does the person speak a language other than English at home?" (о језику), упишите "Serbian".

На питање бр. 18: "What is the persons ancestry?" (о пореклу), упишите "Serbian".

На питање бр. 19: „What is the person's religion?" (о религији), упишите: "Serbian Orthodox" уколико сте православне вере, а уколико сте неке друге вероисповести упишите назив те вероисповести.

На тај начин, без обзира на државу у којој сте рођени, Ви и чланови ваше породице, и да ли припадате првој, другој или чак трећој генерацији исељеника, из ваших одговора биће јасно да се ради о лицу српске националности и допринећете да се утврди тачан број Срба у Аустралији.

Све информације које се унесу у Ценсус формулар заштићене су аустралијским законима и користе се искључиво у статистичке сврхе. Формулар за Ценсус може се попунити и путем интернета - www.abs.gov.au/census, уколико сте пропустили да то учините 9. августа могуће је накнадно попунити формулар на наведеној адреси уз број који је претходно стигао на вашу адресу. Први резултати пописа се очекују у јуну 2012. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи