Читај ми!

Гран при за Радивојевићев филм

Филм “Како су ме украли Немци” Милоша Радивојевића освојио је Гран при - Велику златну мимозу на Филмском фестивалу у Херцег Новом.

Гран при - Велику златну мимозу на 25. Филмском фестивалу у Херцег Новом освојио је филм Милоша Радивојевића Како су ме украли Немци.

У образложењу једногласне одлуке наведено је да Радивојевићев филм представља "чисто ремек-дело модерне европске кинематографије - снажну, потресну, паметну и племениту сагу".

"То није само ауотобиографија једног великог уметника, већ и читавог нашег региона, државе и скупине држава и идеја, од њиховог састајања, ратовања до распада, аутобиографија о другима и свима нама", сматра жири.

Радивојевић је награђен и Златном мимозом за режију, како је наведено, "за виртуозно компоновање изузетно сложеног филмског ткива, за имагинативност и иновативност, за редитељски рад какав се ретко виђа".

Златна мимоза за најбољу мушку улогу додељена је равноправно Тихомиру Станићу за улогу Дабе у филму Непријатељ, редитеља Дејана Зечевића, и Јордану Симонову за улогу Мирсе у филму Панк није мртав, у режији Владимира Блажевског.

Жири је одлучио да Златна мимоза за најбољу женску улогу припадне Јелени Ђокић за тумачење лика Јелене у филму Како су ме украли Немци.

Златном мимозом за најбољи сценарио награђен је Ђорђе Милосављевић за сценарио филма Непријатељ, док је Златна мимоза за најбољу камеру припала Радославу Владићу за филм Како су ме украли Немци.

Специјална награда жирија додељена је редитељу Бранку Балетићу за филм Локални вампир, а овај аутор је понео и Награду "Милан Жмукић" за укупан допринос фестивалу.

Награда Фондације "Живко Николић" за особен приступ филмском изразу припала је Жељку Сошићу за филм Мали љубавни бог.

О лауреатима је одлучивао жири у саставу Биљана Србљановић (председник), Јордан Плевнеш и Владимир Перовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи