Читај ми!

Српски језик као услов

Црногорска опозициона Нова српска демократија (НОВА) поручила је да је компромис о изборном закону могућ уколико црногорска владајућа коалиција пристане на враћање српског језика у образовни систем.

Новица Станић, шеф Посланичког клуба НОВЕ сматра да власт треба да прихвати чињеницу да је српска језичка заједница већинска у Црној Гори и да је компромис  о изборном закону могућ ако црногорска владајућа коалиција пристане на враћање српског језика у образовни систем.

"До договора је могуће доћи ако власт призна чињеницу да Срби у Црној Гори нису народ ван Устава и закона, односно, да грађани који говоре српским језиком треба да буду равноправни са онима који говоре црногорским", рекао је Станић.

Он је за Дан казао да се нада да у црногорској власти постоји разумна већина која заиста жели да се постигне договор о усвајању изборног закона.

Према резултатима пописа, српким језиком говори 43 одсто грађана и он је најзаступљенији у Црној Гори.

Филип Вујановић, председник Црне Горе заложио се за постизање компромиса о изборном законодавству, који је један од главних услова за наставак европског пута Црне Горе.

Скупштина није 31. јула усвојила изборни закон, а нови рок је 31. децембар. За усвајање изборног закона потребна је двотрећинска већина у парламенту. Рок за усклађивање продужаван је чак седам пута.

Усвајање изборног закона је први услов Брисела да Црна Гора добије датум претприступних преговора за прикључење ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи