Читај ми!

Српска застава у Торонту

Српску заставу испред парламента Онтарија у Торонту, поводом 207. годишњице српске државности и 26. годишњице устоличења и формирања Канадске епархије СПЦ, подигао је Гојко Кузмановић, добитник највиших канадских и српских признања.

Испред многих канадских политичких званичника, дипломатских преставника Републике Србије, православног свештенстваа Епархије канадске, великог броја грађана српског порекла, учесника програма и пријатеља Срба, на јарболу испред парламента Онтарија, 29. јула 2011. године, подигнута је застава Републике Србије.

Поред амбасадора Зорана Вељића и генералног конзула Владимира Павлова, подизању српске заставе присуствовали су и конзул Ивана Стефановић и економски саветник Вукашин Џелатовић, а свечаном церемонијом је руководио Тони Рупрехт, члан бројне парламентарне делегације Онтарија на овој свечаности.

Бернард Тротијер, члан парламента, је пренео поздраве министра федералне владе за емиграције, држављанство и мултикултурализам, Џејсона Кенија.

"Најтоплији поздрави свима који присуствују подизању заставе у част 207. годишњице српске државности и 26. годишњице Канадске епархије СПЦ. У име премијера Стивена Харпера желим да честитатам организаторима и учесницима на посвећености грађењу Канаде коју волимо", део је писма које је Џејсон Кени упутио овом скупу.

"У Србији ће видети шта то Срби - Канађани раде у Торонту, подижу националну заставу Србије. И биће поносни, из више разлога. Један је оно што сте постигли у Канади. За мене постоје два добра разлога када видим ову заставу, на коју сте веома поносни. Један су патње и борба кроз коју сте прошли у ратовима које сте водили. Видимо да је тај напокориви дух Србије живи данас у вама, и живи у Канади и поносни смо на ову заставу. Друго, знамо за велики допринос који сте ви учинили за ову земљу, у новом свету, на новом језику, са својим традицијама", рекао је на свечаности Тони Рупрехт.

Његово преосвештенство епископ канадски господин Георгије благословио је скуп и заставу Републике Србије. Свечаност је увеличао наступ хора Кир Стефан Србин.

Уз интонирање химне Републике Србије Боже правде, по први пут испред провинцијског парламента Онтарија, српску заставу је на јарбол подигао добитник највиших канадских и српских одликовања и признања Гојко Кузмановић. Гојко Кузмановић са супругом Ђином, дуги низ година помаже српску заједницу, а заслужни су и за куповину земљишта на којој су изграђени црквени храмови у Мисисаги и Милтону. Гојко Кузмановић је добитник многих признања и награда, као што су Златна медаља Њеног краљевског височанства краљице Елизабете Друге, Златна медаља светог Саве, као и Ордена Немање за интеграцију Срба у Канади.

Тони Рупрехт, члан Парламента провинције Онтарио, уручио је признања Његовом преосвештенству епископу канадскоме господину Георгију и Гојку Кузмановићу. Амбасадору Републике Србије у Канади, такође, је уручено признање поводом 207 година државности Републике Србије и 26 година устоличења и признања Српске православне епархије у Канади.

Додељене су плакете заслужним појединцима и удружењима, а ансамбл Академије за националне игре Мирослав Бата Марчетић извео је сплет игара из Црноречја и Лесковца.

Српска заједница у Канади показала је своје јединство окупивши се око своје заставе, а Срби су званично прихваћени као народ који, уз друге народе, дуги низ година живи и доприноси изградњи канадског друштва.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи