Читај ми!

Округли сто СНС-а у Подгорици

Питање права српског народа у Црној Гори мора се решити свеобухватно и системски, а не од случаја до случаја и појединачно, оцењено је у Подгорици за округлим столом "Колективна права Срба у Црној Гори".

На скупу, који је организовао Српски национални савјет (СНС), затражено је враћање српског језика у образовни систем, адекватна процентуална заступљености српског народа у државној администрацији и заштита Српске православне цркве (СПЦ) у Црној Гори.

Оцењено је и да српско питање у Црној Гори треба интернационализовати, као и да је неопходно напустити државне институције које не уважавају већински српски језички идентитет у Црној Гори. На скупу је констатовано да је српски народ у Црној Гори дискриминисан и да му прети асимилација.

Момчило Вуксановић, председник СНС-а, затражио је обезбеђивање равноправног статуса српског народа са другим националним заједницама у Црној Гори.

"Захтевамо да се, уважавајући Уставом загарантована могућност службене употребе српског језика, омогући школовање на српском језику и да се наставни програми не могу мењати без сагласности представника и организација српског народа" , казао је Вуксановић.

Вукасановић је затражио и испуњавање уставне обавезе која се односи на на сразмерну заступљеност националних заједница у органима државне власти о локалне управе.

"Захтевамо и пуну заштиту имена, имовине и достојанства СПЦ. Вековна права СПЦ у Црној Гори не смеју бити угрожена од било које државне инстутуције. Тражимо да се однос Црне Горе и СПЦ реши у складу са канонским устројством православља и уставним гаранцијама одвојености државе и верских заједница", навео је он.

Према његовим речима, у циљу обезбеђења траженог потребан је јединствен захтев представника Срба за арбитражу у међународним институцијама које се баве људским правима, ради давања оцене о оправданости захтева представника српског народа у Црној Гори.

До саопштавања тих оцена неопходно је напустити институције државе које не уважавају званичне показатеље о већинском српском језичком идентитету у Црној Гори, казао је Вуксановић. Он сматра да Срби у Црној Гори не могу ићи испод онога што су за себе већ оствариле друге националне заједнице.

Књижевник Мило Ломпар казао је да борба за права Срба у Црној Гори мора бити упорна и континуирана.

"Не треба одустајати, већ стално инсистирати на поштовању колективних права српског народа у Црној Гори", истакао је он. Ломпар сматра да Београд треба да помогне интернационализацију српског питања у Црној Гори.

Историчар Предраг Вукић је казао да је у Црној Гори на делу планска дискриминација и асимилација српског народа и да је тражење колективних права једини спас за Србе у Црној Гори, док не дођу нека боља времена.

Вукић сматра да Београд недовољно помаже српски народ у Црној Гори. Стално се понавља да Срби не могу бити национална мањина у Црној Гори, али се не каже какав други статус треба да имају, рекао је Предраг Вукић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи