Читај ми!

Металне таписерије „плешу кроз време“

У главном граду Канаде, Отави, отворена је самостална изложба металних таписерија “Плес кроз време” (Dance Through Time) ликовне уметнице из Панчева Живане Костић.

У галерији "Тринити" (Trinity) у уметничком центру Шенкман (Shenkman) Отавске уметничке школе, до 23. августа изложено је шеснаест таписерија које укључују симболе старовинчанске културе, шаре пиротских ћилима, симболе крста и светог тројства, али и исландске руне и компјутерске кодове.

Срж изложбе су две таписерије са преплетом симбола старог и новог, "Крст" на белој и "Раскршће" на тамноплавој подлози. Живана Костић израђује таписерије уникатном техником - убодима чиода на свили коју, и у српској и у канадској уметности, само она практикује.

Костићева стотинама и хиљадама појединачних ручних убода креира јединствене симболичке и знаковне слике које, гледане са различите удаљености и под различитим светлом, постају особена и самосвојна уметничка дела.

"Инспирисана сам светлошћу и одбљеском. Човек је од искона до данас остављао записе, поруке за собом. Време као најапстрактнија димензија повезује те миленијумске раздаљине. Тај "говор" записа, или симбола уплетен је у моје таписерије", изјавила је Живана Костић, и додала да је сам начин израде таписерија наизглед веома једноставан, али мукотрпан и захтева проучавање теме, имагинацију, концентрацију, упорност, а стварање може да траје месецима.

Живана Костић израђује металне таписерије десетак година, али се пре тога окушала и у класичним ликовним техникама. Током 30-годишњег уметничког рада имала је тридесет самосталних изложби у земљи и иностранству (Дрезден, Абердин, Рејкјавик, Торонто, Отава). Излагала је и на више од сто групних изложби широм света.

У Народном музеју у Панчеву, крајем прошле и почетком ове године, приређена је ретроспективна изложба радова праћена монографијом уметнице.

Живана Костић је чланица Удружења ликовних уметника Србије (УЛУС) и Удружења ликовних уметника Војводине (УЛУВ).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи