Читај ми!

Усвојен Нацрт закона о реституцији

Влада Србије усвојила Нацрт закона о враћању имовине и обештећења, који предвиђа натуралну и финансијску накнаду за национализовану имовину. Међутим, из Мреже за реституцију најављују да ће бивши власници тражити да закон предвиди замену потраживане имовине неком другом имовином.

Одбор Владе Србије за привреду и финансије усвојио је данас на ванредној седници Нацрт закона о враћању имовине и обештећења, који предвиђа натуралну и финансијску накнаду за национализовану имовину. Потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић рекао је да ће Влада у септембру послати предлог закона на усвајање у Скупштини Србије.

„Србија ће усвајањем тог закона исправити једну велику неправду која је учињена после Другог светског рата, али и испунити битан услов за стицање кандидата за чланство у Европској унији", рекао је Ђелић на конференцији за новинаре.

Приоритет ће бити враћање имовине у натури, а уколико то не буде могуће држава ће обештећење исплатити кроз обвезнице. Србија ће крајем 2014. године емитовати државне обвезнице вредности 200 милијарди динара, односно две милијарде евра, са роком исплате од двадесет година.

Ђелић је оценио да је закон направљен тако да не угрожава финансијску стабилност државе и да ће емитоване обвезнице чинити шест до седам одсто бруто домаћег производа Србије, а висина ефективног обештећења знаће се крајем 2014. године.

Законом о враћању имовине и обештећењу, истакао је Ђелић, неће бити направљене нове неправде и биће поштована права садашњих власника. Предмет враћања биће сва имовина која је одузета после Другог светског рата, а изузеци ће бити дворски комплекс и зграде у којима се налазе битне државне институције и музеји.

Они који потражују имовину, а према проценама има их око 150.000, имаће две године да поднесу захтев за повраћај имовине. Према Ђелићевим речима, до усвајања закона биће забрањено отуђивање национализоване имовине која је у државном власништву.

Ако постоји закупац потраживане имовине, он ће имати две године прелазног периода за коришћење имовине уз ренту, док ће рок за пољопривредно земљиште бити три године. Власници ће моћи да добију аконтацију од 10 одсто вредности имовине у новцу, а најсиромашнији власници моћи ће да добију аконтацију од 50 одсто вредности имовине.

„Србија на рачуну има 130 милиона евра од приватизације и то ће бити искоришћено за исплату аконтација, а максималан износ биће до 10.000 евра", казао је Ђелић.

Са друге стране, поводом усвајања Нацрта, координатор Мреже за реституцију Миле Антић најавио је да ће бивши власници тражити да Закон о реституцији предвиди замену потраживане имовине неком другом имовином.

„За бивше власнике и њихове наследнике недопустиво је да будући закон о реституцији не укључи супституцију потраживане имовине у случајевима када није могуће да се врати она имовина која је била национализована, јер држава има имовину коју би могла одмах да да у замену за потраживано власништво", рекао је Антић.

Он је истакао да ће се представници Мреже за реституцију у јавној расправи о Нацрту закона о враћању имовине и обештећењу залагати да се промени тај документ који није предвидео супституцију натуралне имовине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи