Читај ми!

„Језик и отаџбина“

Архимандрит Пантелејмон, старешина српске цркве у Јужној Африци, посетио Летњу школу "Свети Сава" у Петровцу на Млави, где је одржао предавање „Језик и отаџбина“.

У организацији Центра за Србе у расејању "Свети Сава", од 9. до 24. јула, одржана је истоимена летња школа у Петровцу на Млави, чији је гост био архимандрит Пантелејмон, старешина храма светог апостола Томе у Јоханесбургу. Он је у оквиру програма Летње школе „Свети Сава", 11. јула, одржао предавање „Језик и отаџбина" за децу из Србије, Швајцарске, Румуније, Албаније, Пољске, Аустрије...

"Атмосфера је била изузетно пријатна, а домаћини предусретљиви и гостољубиви. После излагања и пројекције филма и фотографија, деца су постављала многобројна интересантна питања. Наша заједничка жеља је да се у перспективи, у рад ове школе укључе и српска деца која живе у Африци", рекао је старешина Пантелејмон.

Осим посете Летњој школи „Свети Сава", старешина српске цркве у Јужној Африци разговарао је са српским министром културе, Предрагом Марковићем, који је изразио потпуну подршку активностима очувања и промовисања наше вере, културног и националног идентитета, језика, писма, школских активности.

Министар Марковић обећао је да ће се Министарство културе укључити и подржати пројекат формирања библиотеке, слањем једног значајнијег контингента књига за српску библиотеку која је основана у Црквеној сали у Јоханесбургу. Такође, министар културе је најавио сарадњу са нашом црквом у Јужној Африци и кроз друге пројекте у будућности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи